Wykonanie

Tabliczka z napisem, że uśmiech pasuje do wszystkiego (szkoda, że niektórzy tak często o tym zapominają… :/ ) urzekła mnie w pewnym duńskim sklepie, przyjechała więc ze mną do domu (jako i jeszcze jedna, która już niebawem zawiśnie na drzwiach kuchni – klik :D ). Do tabliczek dołączyło
między innymi kilka kubeczków, talerzyków i ściereczek / serwetek (nic na to nie poradzę – kocham skandynawski styl…) oraz kilka – kilkanaście przepisów z wrześniowych czasopism (wszak jeśli na okładce mamy słowa ‚jabłka’, ‚gruszki’, ‚dżemy’ oraz przymiotnik ‚rustykalne’, to nie sposób im się oprzeć… ;))

Dziś właśnie jedna z przywiezionych receptur :
jabłka (czyli chyba ulubiony duński
owoc), ożenione z
kardamonem w bardzo prostym, jesiennym cieście . Podejrzewałam nawet jakąś pomyłkę w druku, w przepisie nie ma bowiem
jajek, okazuje się jednak, że to na szczęście nie pomyłka i że ciasto bez problemu się udaje. Wystarczyło więc tylko, że stopione
masło zastąpiłam
oliwą,
mleko krowie – roślinnym, a od siebie dodałam jeszcze otartą
skórkę z cytryny ; by wzmocnić jesienny akcent – ciasto posypałam grubo posiekanymi
orzechami laskowymi, choć i kruszonka świetnie by tutaj pasowała.Według mnie, ciasto lepiej jest upiec w nieco większej tortownicy, czyli 26 cm zamiast 24, dla mnie bowiem było tu trochę za dużo ciasta (było ono za wysokie) w stosunku do samych
jabłek. Poza tym warto też zredukować nieco ilość
proszku do pieczenia, gdyż 2,5 łyżeczki na tę ilość
mąki to według mnie jednak nieco za dużo (ja dałam niepełne 2 łyżeczki).

tortownica Ø 26 cm (w oryginale 24 cm)3
jabłka100 g stopionego
masła (lub
oliwy /
oleju)360 g
mąki160 – 170 g
cukru (w oryginale 180 g)1 ¾ – 2 łyżeczki
proszku do pieczenia (w oryginale 2,5)2 łyżeczki mielonego
kardamonu250 ml
mleka (użyłam
ryżowo-
migdałowego)dodatkowo :½ łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżeczki jasnego
cukru trzcinowego (w oryginale – białego perłowego)opcjonalnie – garść grubo posiekanych
orzechów laskowychPiekarnik rozgrzać do 200°. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub natłuścić).
Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
Mąkę wymieszać z
cukrem, proszkiem i
kardamonem. Następnie – dodając stopniowo
masło /
oliwę oraz
mleko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Przelać masę do formy i ułożyć kawałki
jabłek, zatapiając je dobrze w cieście. Posypać wierzch ciasta
cukrem wymieszanym z
kardamonem oraz posiekanymi
orzechami.Piec minimum 45 minut (lub do suchego patyczka ); jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje, pod koniec pieczenia możemy przykryć je folią i obniżyć temperaturę do 180°, wydłużając czas pieczenia o kilka minut.oryginał : ‘Spis Bedre’, 09/2014

‚Ciasto spełniło swoje poniedziałkowe zadanie i wywołało uśmiech na twarzach współpracowników. Po raz kolejny nie mogli się nadziwić, że ciasto bez
jajek,
masła i
mleka może jednak całkiem dobrze i ‚normalnie’ smakować! ;)Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tygodnia!‚