ßßß
Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :DSkładniki:1 jajko75 g przesianej mąki100 ml mleka5 g proszku do pieczenia80 g stopionego i przestudzonego masła50 g drobnego cukru3 jabłka60 g cukru trzcinowego80 g kwaśnej śmietany 18-22%Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminemJabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, jajko i masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.* Jeśli chcemy do kwaśnej śmietany możemy dodać odrobinę kardamonu albo cynamonu.
Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"