Wykonanie

Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :DSkładniki:1
jajko75 g przesianej
mąki100 ml
mleka5 g
proszku do pieczenia80 g stopionego i przestudzonego
masła50 g drobnego
cukru3
jabłka60 g
cukru trzcinowego80 g kwaśnej
śmietany 18-22%Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminem
Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
mleko,
jajko i
masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na
jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto
śmietaną wymieszaną z
cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.* Jeśli chcemy do kwaśnej
śmietany możemy dodać odrobinę
kardamonu albo
cynamonu.

Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"