ßßß
Składniki:(forma 21x21 cm)ciasto:250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g zimnego masła60 g cukru1 jajko1 łyżka mlekadodatkowo:4 jabłka1 łyżeczka kardamonu2 łyżki cukru pudruDo miski przesiać mąkę z proszkiem. Wkroić zimne masło, ugnieść palcami do konsystencji bułki tartej. Dodać cukier i wymieszać. Wlać jajko roztrzepane z mlekiem, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną część włożyć do zamrażarki, drugą wylepić formę. Ciasto w formie gęsto ponakłuwać widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 10 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.Wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać cukrem pudrem wymieszanym z kardamonem. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, do zezłocenia.Smacznego!Mój Mężczyzna ma ostatnio fazę na piosenkę. Tutaj możecie jej posłuchać. Mi się też zaczęła podobać - jestem na etapie próby zrozumienia więcej, niż v i vil ha’ mere sjus ...PS Jednak będę mogła dzisiaj spać zupełnie spokojnie. Natchnęło mnie, żeby zajrzeć do Dań słodkich, a tam co...? Zaginiony przepis! Z czystym sumieniem podaję właściwie źródło, i idę wygodnie się ułożyć w objęciach Morfeusza.