Wykonanie
W kwietniu zrywam całe garście
młodych listków z krzaka
czarnej porzeczki, płuczę je w wodzie, osuszam i zalewam
alkoholem w wielkim słoju. Za kilka miesięcy będzie z tego listkówka, to pierwszy etap produkcji mojej ukochanej
nalewki smorodinówki . W lipcu zdejmuję ogromne
owoce czarnej porzeczki z naszego 4 letniego krzaka. Duże, niepozorne, schowane pod listkami czarne
owoce. Rozgryzam je i wsysam w cierpką
słodycz tych cudownych
jagód. Gdy już nasycę się pożądanie na podniebieniu, myję
owoce, odcinam im mechate ogonki i zamykam w słoju z
alkoholem - będzie
nalewka z
czarnej porzeczki - drugi etap produkcji smorodinówki . Sporo
owoców po prostu myję, wsypuję do słoików i pasteryzuję na mokro z łyżką
cukru - to baza do wyśmienitego domowego
kisielu . Pod koniec zbiorów, gdy
owoce są największe, najdojrzalsze i najsłodsze duszę je na doskonały
dżem z czarnej porzeczki .Gdy już w spiżarni poustawiam dziesiątki słoików z
przetworami z
czarnej porzeczki, ogarnia mnie spokój - do następnego roku i kolejnego czarnoporzeczkowego sezonu…

Od sierpnia do czerwca co najmniej kilka
razy w miesiącu jadamy
czarną porzeczkę - jako
kisiel,
dżem do gofrów, naleśników,
nalewkę do ciast i w naszym najukochańszym deserze - torciku casis . To była "miłość od pierwszego upieczenia". W domu torcik casis to święto i prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Z tym torcikiem jako "wnośnym" wybieram się do znajomych, podaję go na Boże Narodzenie i jako deser na Nowy Rok. Koniecznie go upieczcie! Latem na wierzchu układam
borówki amerykańskie,
maliny albo
czarne porzeczki, zimą podaję torcik z ciemnymi
winogronami.Kremowy, niezbyt słodki, delikatny rozpływający się w ustach torcik na bazie sernika. Z obłędną
czarną porzeczką zarówno w środku ciasta jak i na wierzchu - na obłoku
bitej śmietany ze świeżymi
owocami sezonowymi i
nalewką casis.180g
ciastek kakaowych50g
masła25g
dżemu z czarnej porzeczki280g
mascarpone280g tłustego
twarogu sernikowego30g
mąki ziemniaczanej85g
cukru3
jajka75g
dżemu z czarnej porzeczki150g kremówki + 100g
mascarpone + 25g pudru25g
dżemu z czarnej porzeczki + kieliszek
nalewki casis (z
czarnej porzeczki)+ świeże sezonowe
owoce (
borówki,
jagody,
maliny, ciemne
winogrona) + listki świeżej
miętyPrzygotuj tortownicę o średnicy 18cm - wyłóż dno i boki papierem do pieczenia i ustaw ją na blasze (ciasto
kapie podczas pieczenia).
Ciastka rozkrusz wałkiem lub w malakserze, wymieszaj z rozpuszczonym
masłem i
dżemem z czarnej porzeczki. Wylep masą
ciasteczkową dno i boki tortownicy i odstaw do lodówki.Płaskim mieszadłem wymieszaj na małych obrotach
mascarpone,
twaróg i
mąkę, stopniowo dodawaj
cukier, a
potem jajka wbijając po jednym. Do
dżemu z czarnej porzeczki dodaj 30-50g masy serowej i wymieszaj. Przełóż pozostałą masę
serową do tortownicy z
ciasteczkami, a na wierzchu zrób kleksy z masy serowej z
czarną porzeczką, lekko zamieszaj.Wstaw tortownicę na blachę (będzie ciekło!!) i piecz do ścięcia
sera - ok 60-70 minut w 150°C. Odstaw ciasto do wystudzenia - najlepiej na całą noc.Ubij kremówkę z
mascarpone i pudrem, wyłóż na zimny torcik.
Owoce wymieszaj z
dżemem z czarnej porzeczki oraz
nalewką casis i wyłóż na krem
śmietanowy, na to jeszcze kilka świeżych
owoców i listki
mięty.