ßßß
Od sierpnia do czerwca co najmniej kilka razy w miesiącu jadamy czarną porzeczkę - jako kisiel, dżem do gofrów, naleśników, nalewkę do ciast i w naszym najukochańszym deserze - torciku casis . To była "miłość od pierwszego upieczenia". W domu torcik casis to święto i prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Z tym torcikiem jako "wnośnym" wybieram się do znajomych, podaję go na Boże Narodzenie i jako deser na Nowy Rok. Koniecznie go upieczcie! Latem na wierzchu układam borówki amerykańskie, maliny albo czarne porzeczki, zimą podaję torcik z ciemnymi winogronami.Kremowy, niezbyt słodki, delikatny rozpływający się w ustach torcik na bazie sernika. Z obłędną czarną porzeczką zarówno w środku ciasta jak i na wierzchu - na obłoku bitej śmietany ze świeżymi owocami sezonowymi i nalewką casis.180g ciastek kakaowych50g masła25g dżemu z czarnej porzeczki280g mascarpone280g tłustego twarogu sernikowego30g mąki ziemniaczanej85g cukru3 jajka75g dżemu z czarnej porzeczki150g kremówki + 100g mascarpone + 25g pudru25g dżemu z czarnej porzeczki + kieliszek nalewki casis (z czarnej porzeczki)+ świeże sezonowe owoce (borówki, jagody, maliny, ciemne winogrona) + listki świeżej miętyPrzygotuj tortownicę o średnicy 18cm - wyłóż dno i boki papierem do pieczenia i ustaw ją na blasze (ciasto kapie podczas pieczenia).Ciastka rozkrusz wałkiem lub w malakserze, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i dżemem z czarnej porzeczki. Wylep masą ciasteczkową dno i boki tortownicy i odstaw do lodówki.Płaskim mieszadłem wymieszaj na małych obrotach mascarpone, twaróg i mąkę, stopniowo dodawaj cukier, a potem jajka wbijając po jednym. Do dżemu z czarnej porzeczki dodaj 30-50g masy serowej i wymieszaj. Przełóż pozostałą masę serową do tortownicy z ciasteczkami, a na wierzchu zrób kleksy z masy serowej z czarną porzeczką, lekko zamieszaj.Wstaw tortownicę na blachę (będzie ciekło!!) i piecz do ścięcia sera - ok 60-70 minut w 150°C. Odstaw ciasto do wystudzenia - najlepiej na całą noc.Ubij kremówkę z mascarpone i pudrem, wyłóż na zimny torcik. Owoce wymieszaj z dżemem z czarnej porzeczki oraz nalewką casis i wyłóż na krem śmietanowy, na to jeszcze kilka świeżych owoców i listki mięty.