ßßß Cookit - przepis na Torcik Casis

Torcik Casis

nazwa

Wykonanie

W kwietniu zrywam całe garście młodych listków z krzaka czarnej porzeczki, płuczę je w wodzie, osuszam i zalewam alkoholem w wielkim słoju. Za kilka miesięcy będzie z tego listkówka, to pierwszy etap produkcji mojej ukochanej nalewki smorodinówki . W lipcu zdejmuję ogromne owoce czarnej porzeczki z naszego 4 letniego krzaka. Duże, niepozorne, schowane pod listkami czarne owoce. Rozgryzam je i wsysam w cierpką słodycz tych cudownych jagód. Gdy już nasycę się pożądanie na podniebieniu, myję owoce, odcinam im mechate ogonki i zamykam w słoju z alkoholem - będzie nalewka z czarnej porzeczki - drugi etap produkcji smorodinówki . Sporo owoców po prostu myję, wsypuję do słoików i pasteryzuję na mokro z łyżką cukru - to baza do wyśmienitego domowego kisielu . Pod koniec zbiorów, gdy owoce są największe, najdojrzalsze i najsłodsze duszę je na doskonały dżem z czarnej porzeczki .
Gdy już w spiżarni poustawiam dziesiątki słoików z przetworami z czarnej porzeczki, ogarnia mnie spokój - do następnego roku i kolejnego czarnoporzeczkowego sezonu…
Od sierpnia do czerwca co najmniej kilka razy w miesiącu jadamy czarną porzeczkę - jako kisiel, dżem do gofrów, naleśników, nalewkę do ciast i w naszym najukochańszym deserze - torciku casis . To była "miłość od pierwszego upieczenia". W domu torcik casis to święto i prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Z tym torcikiem jako "wnośnym" wybieram się do znajomych, podaję go na Boże Narodzenie i jako deser na Nowy Rok. Koniecznie go upieczcie! Latem na wierzchu układam borówki amerykańskie, maliny albo czarne porzeczki, zimą podaję torcik z ciemnymi winogronami.
Kremowy, niezbyt słodki, delikatny rozpływający się w ustach torcik na bazie sernika. Z obłędną czarną porzeczką zarówno w środku ciasta jak i na wierzchu - na obłoku bitej śmietany ze świeżymi owocami sezonowymi i nalewką casis.
180g ciastek kakaowych
50g masła
25g dżemu z czarnej porzeczki
280g mascarpone
280g tłustego twarogu sernikowego
30g mąki ziemniaczanej
85g cukru
3 jajka
75g dżemu z czarnej porzeczki
150g kremówki + 100g mascarpone + 25g pudru
25g dżemu z czarnej porzeczki + kieliszek nalewki casis (z czarnej porzeczki)+ świeże sezonowe owoce (borówki, jagody, maliny, ciemne winogrona) + listki świeżej mięty
Przygotuj tortownicę o średnicy 18cm - wyłóż dno i boki papierem do pieczenia i ustaw ją na blasze (ciasto kapie podczas pieczenia).
Ciastka rozkrusz wałkiem lub w malakserze, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i dżemem z czarnej porzeczki. Wylep masą ciasteczkową dno i boki tortownicy i odstaw do lodówki.
Płaskim mieszadłem wymieszaj na małych obrotach mascarpone, twaróg i mąkę, stopniowo dodawaj cukier, a potem jajka wbijając po jednym. Do dżemu z czarnej porzeczki dodaj 30-50g masy serowej i wymieszaj. Przełóż pozostałą masę serową do tortownicy z ciasteczkami, a na wierzchu zrób kleksy z masy serowej z czarną porzeczką, lekko zamieszaj.
Wstaw tortownicę na blachę (będzie ciekło!!) i piecz do ścięcia sera - ok 60-70 minut w 150°C. Odstaw ciasto do wystudzenia - najlepiej na całą noc.
Ubij kremówkę z mascarpone i pudrem, wyłóż na zimny torcik. Owoce wymieszaj z dżemem z czarnej porzeczki oraz nalewką casis i wyłóż na krem śmietanowy, na to jeszcze kilka świeżych owoców i listki mięty.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/torcik-casis-obedny.html