Wykonanie
ciasteczkowy spód200 g
ciasteczek owsianych50
gorzkiej czekolady4 łyżki
masłaCiasteczka zmiksować, by przypominały piasek.
Masło i
czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną
masłem obręcz), przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.masa serowa750 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)250 g
mascarpone180 ml kremówki250 g szklanki drobnego
cukru4
jajkaskórka otarta z 3
limonek + sok z jednej
limonki2 łyżki ekstraktu z
waniliilekko czubata łyżka
mąki pszennejlekko czubata łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
jagód (można też użyć
borówek amerykańskich)Wszystkie składniki (oprócz
jagód) krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć
jagody.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniemdo podaniaszklanka kremówkiszklanka pokruszonych bezikówsos
jagodowy*Przed podaniem udekorować ubitą kremówką, wymieszaną z bezikami. Każdą porcję polać sosem
jagodowym.*Najprostszy sos
jagodowy: szklankę
jagód umyć i przesypać do niewielkiego garnka, dolać sok z jednej
limonki i dosłodzić do smaku, podgrzać. Łyżkę
mąki ziemniaczanej rozprowadzić w odrobinie zimnej
wody. Dodać do gotujących się
jagód, chwilę gotować ciągle mieszając. Do smaku można dodać też odrobinę
amaretto. Odstawić do przestudzenia.Smacznego!



***