ßßß
ciasteczkowy spód200 g ciasteczek owsianych50 gorzkiej czekolady4 łyżki masłaCiasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.masa serowa750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)250 g mascarpone180 ml kremówki250 g szklanki drobnego cukru4 jajkaskórka otarta z 3 limonek + sok z jednej limonki2 łyżki ekstraktu z waniliilekko czubata łyżka mąki pszennejlekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej200 g jagód (można też użyć borówek amerykańskich)Wszystkie składniki (oprócz jagód) krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jagody.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniemdo podaniaszklanka kremówkiszklanka pokruszonych bezikówsos jagodowy*Przed podaniem udekorować ubitą kremówką, wymieszaną z bezikami. Każdą porcję polać sosem jagodowym.*Najprostszy sos jagodowy: szklankę jagód umyć i przesypać do niewielkiego garnka, dolać sok z jednej limonki i dosłodzić do smaku, podgrzać. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Dodać do gotujących się jagód, chwilę gotować ciągle mieszając. Do smaku można dodać też odrobinę amaretto. Odstawić do przestudzenia.Smacznego!

***