ßßß Cookit - przepis na Limonkowy sernik z jagodami

Limonkowy sernik z jagodami

nazwa

Wykonanie

ciasteczkowy spód
200 g ciasteczek owsianych
50 gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
masa serowa
750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
250 g mascarpone
180 ml kremówki
250 g szklanki drobnego cukru
4 jajka
skórka otarta z 3 limonek + sok z jednej limonki
2 łyżki ekstraktu z wanilii
lekko czubata łyżka mąki pszennej
lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g jagód (można też użyć borówek amerykańskich)
Wszystkie składniki (oprócz jagód) krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jagody.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem
do podania
szklanka kremówki
szklanka pokruszonych bezików
sos jagodowy*
Przed podaniem udekorować ubitą kremówką, wymieszaną z bezikami. Każdą porcję polać sosem jagodowym.
*Najprostszy sos jagodowy: szklankę jagód umyć i przesypać do niewielkiego garnka, dolać sok z jednej limonki i dosłodzić do smaku, podgrzać. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Dodać do gotujących się jagód, chwilę gotować ciągle mieszając. Do smaku można dodać też odrobinę amaretto. Odstawić do przestudzenia.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/03/Limonkowy-sernik-z-jagodami.html