Wykonanie
Pojawiły się
borówki. Z tej okazji okazji zrobiłam tartę z eksperymentalnym lekkim i świeżym nadzieniem z dodatkiem
rabarbaru. Nadzienie jest tak pyszne, idealny deser na gorące letnie dni.Składniki na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masła, schłodzonego
jajko100 g
cukruSkładniki nadzienia:duże
jajko3 łyżki
śmietany 12% (ważne, aby nie była kwaśna)pół litra
borówek (
jagód - przyp. Alastor;p)szklanka
rabarbaru obranego i pokrojonego na półcentymetrowe kawałkiłyżka
cukrułyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią.Wszystkie składniki ciasta włożyć do robota kuchennego i zagnieść ciasto na wysokich obrotach. Owinąć folią i schładzać w lodówce ok. godziny. Składniki nadzienia wymieszać dokładnie w misce. Formę do tarty nasmarować
masłem i wylepić
ciastem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć go
ryżem lub
fasolą. Wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, wyłożyć nadzienie i piec aż nadzienie się zetnie ok. 30-35 minut.