ßßß Cookit - przepis na Tarta z borówkami i rabarbarem

Tarta z borówkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pojawiły się borówki. Z tej okazji okazji zrobiłam tartę z eksperymentalnym lekkim i świeżym nadzieniem z dodatkiem rabarbaru. Nadzienie jest tak pyszne, idealny deser na gorące letnie dni.
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
jajko
100 g cukru
Składniki nadzienia:
duże jajko
3 łyżki śmietany 12% (ważne, aby nie była kwaśna)
pół litra borówek (jagód - przyp. Alastor;p)
szklanka rabarbaru obranego i pokrojonego na półcentymetrowe kawałki
łyżka cukru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do robota kuchennego i zagnieść ciasto na wysokich obrotach. Owinąć folią i schładzać w lodówce ok. godziny. Składniki nadzienia wymieszać dokładnie w misce. Formę do tarty nasmarować masłem i wylepić ciastem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć go ryżem lub fasolą. Wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, wyłożyć nadzienie i piec aż nadzienie się zetnie ok. 30-35 minut.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/07/tarta-z-borowkami-i-rabarbarem.html