Wykonanie
Cudowne, delikatne, maślane,
waniliowe ciasto z różowym
rabarbarem i mrożonymi
wiśniami (które przed dodaniem do ciasta odmroziłam i odsączyłam), z
waniliową kruszonką. Ciasto na początek
rabarbarowego sezonu! Zakochacie się w nim, ciasto jest miękkie i wilgotne, a kwaśnych
owoców tak dużo :-). Nie rezygnujcie z
wanilii, wspaniale dopełnia smak
rabarbaru.Składniki na ciasto:125 g
masła120 - 150 g drobnego
cukru do wypieków z
wanilią (np. domowego *)2 duże
jajka180 g
mąki pszennej60 g
skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%400 g
rabarbaru, pokrojnego na kawałki ok. 2 cm300 g
wiśni (odmrożonych, odsączonych na durszlaku)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane
mąki na zmianę z kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć
owoce. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.Składniki na kruszonkę:100 g
mąki pszennej50 g drobnego
cukru do wypieków z
wanilią (np. domowego *)60 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając
między palcami, uformować z nich kruszonkę.* Jeśli nie posiadacie domowego
cukru z
wanilią użyjcie drobnego
cukru do wypieków oraz ziarenek z 1
laski wanilii.Smacznego :-).