ßßß
Cudowne, delikatne, maślane, waniliowe ciasto z różowym rabarbarem i mrożonymi wiśniami (które przed dodaniem do ciasta odmroziłam i odsączyłam), z waniliową kruszonką. Ciasto na początek rabarbarowego sezonu! Zakochacie się w nim, ciasto jest miękkie i wilgotne, a kwaśnych owoców tak dużo :-). Nie rezygnujcie z wanilii, wspaniale dopełnia smak rabarbaru.Składniki na ciasto:125 g masła120 - 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego *)2 duże jajka180 g mąki pszennej60 g skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%400 g rabarbaru, pokrojnego na kawałki ok. 2 cm300 g wiśni (odmrożonych, odsączonych na durszlaku)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć owoce. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.Składniki na kruszonkę:100 g mąki pszennej50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego *)60 g masła, roztopionegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.* Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.Smacznego :-).

