Wykonanie
Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy Wielkiejnocy piekę dość sporo ciast z dodatkiem
cytrusów, a już szczególnie od kilku lat, gdy od listopada do maja co miesiąc przyjeżdżają do mnie niewoskowane ekologiczne
owoce prosto z Sycylii. W tym roku obok obowiązkowego ciasta
klemetynkowego, pomarańczowej
trufli z cointreau i tarty z lemon
curd, będzie też proste w przygotowaniu, wyśmienite świąteczne ciasto
cytrynowe .

Och, jak mi dobrze tak słuchać świątecznych piosenek, gdy ucieram ciasto, siekam
orzechy, lukruję pierniczki. Tańczyć się chce, szczególnie, gdy średni syn co chwila podśpiewuje w rytm dźwięków ze świątecznej playlisty. A to cudooowne wykonanie "Let It Snow" w wykonaniu Jamiego Culluma już słyszeliście. Jest piękne i ta orkiestraaa…No wiecie, gdy już przyjeżdża dostawa z Sycylii, a w garażu znajdzie się skrzynka
cytryn, namiętnie wyciskam sok, ocieram skórkę i wymyślam
cytrynowe smakowite zaklęcia. Bo
sok z cytryny cudownie się mrozi w woreczkach do
lodu, a otartą skórkę można przechowywać w zamrażarce. Tym sposobem nigdy nie brakuje mi
cytryn w domu. Już za chwilę ukręcę nową porcję genialnego, domowego kremu
cytrynowego lemon
curd, który uratował mi już nie jedną niezapowiedzianą wizytę "na
kawę". A tymczasem wyciskam sok na cudowne mocno
cytrynowe świąteczne ciasto . Tak proste do zrobienia, że aż grzech byłoby go nie podać w te Święta…

Jest mocno, mocno
cytrynowe, leciutkie i puszyste z kwaskowym lukrem
cytrynowym i siekanymi
pistacjami z Bronte na wierzchu. Kawałek tego ciasta i mocne
espresso - czyż potrzeba więcej do szczęścia? To także świetna propozycja na ciasto noworoczne albo okołoświąteczne.4 duże
jajka (ok 280g masy jajecznej)200g
cukru60g soku wyciśniętego z
cytryny (ok 6 łyżek)skórka otarta z 3 niewoskowanych
cytryn110g rozpuszczonego i ostudzonego
masła130g kwaśnej
śmietany 22%220g przesianej
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia na
lukier90g
cukru pudru10-15g
soku z cytryny+ tłuczone niesolone
pistacje lub
migdały w skórcePrzygotuj formę do pieczenia ciasta - może to być keksówka lub ćwibakówka*w jakiej piekłam ciasto na zdjęciu - wysmaruj formę
masłem i wysyp
mąką. Rozgrzej piekarnik do 175°C.Utrzyj
jajka z
cukrem na puch, dodaj sok i
skórkę z cytryny. Połącz rozpuszczone
masło ze
śmietaną i dodaj do ciasta, a
potem partiami przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przelej masę do przygotowanej foremki.Piecz ok 50-60 minut, pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.Wystudź ciasto na kratce, a w międzyczasie przygotuj
lukier - utrzyj
cukier puder z
sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto pokryj lukrem i posyp tłuczonymi
pistacjami lub
migdałami w skórce.Podawaj z ulubioną
herbata lub filiżanką
espresso. Pycha!* moja ćwibakówka ma długość 28cm