ßßß Cookit - przepis na Świąteczne ciasto cytrynowe

Świąteczne ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy Wielkiejnocy piekę dość sporo ciast z dodatkiem cytrusów, a już szczególnie od kilku lat, gdy od listopada do maja co miesiąc przyjeżdżają do mnie niewoskowane ekologiczne owoce prosto z Sycylii. W tym roku obok obowiązkowego ciasta klemetynkowego, pomarańczowej trufli z cointreau i tarty z lemon curd, będzie też proste w przygotowaniu, wyśmienite świąteczne ciasto cytrynowe .
Och, jak mi dobrze tak słuchać świątecznych piosenek, gdy ucieram ciasto, siekam orzechy, lukruję pierniczki. Tańczyć się chce, szczególnie, gdy średni syn co chwila podśpiewuje w rytm dźwięków ze świątecznej playlisty. A to cudooowne wykonanie "Let It Snow" w wykonaniu Jamiego Culluma już słyszeliście. Jest piękne i ta orkiestraaa…
No wiecie, gdy już przyjeżdża dostawa z Sycylii, a w garażu znajdzie się skrzynka cytryn, namiętnie wyciskam sok, ocieram skórkę i wymyślam cytrynowe smakowite zaklęcia. Bo sok z cytryny cudownie się mrozi w woreczkach do lodu, a otartą skórkę można przechowywać w zamrażarce. Tym sposobem nigdy nie brakuje mi cytryn w domu. Już za chwilę ukręcę nową porcję genialnego, domowego kremu cytrynowego lemon curd, który uratował mi już nie jedną niezapowiedzianą wizytę "na kawę". A tymczasem wyciskam sok na cudowne mocno cytrynowe świąteczne ciasto . Tak proste do zrobienia, że aż grzech byłoby go nie podać w te Święta…
Jest mocno, mocno cytrynowe, leciutkie i puszyste z kwaskowym lukrem cytrynowym i siekanymi pistacjami z Bronte na wierzchu. Kawałek tego ciasta i mocne espresso - czyż potrzeba więcej do szczęścia? To także świetna propozycja na ciasto noworoczne albo okołoświąteczne.
4 duże jajka (ok 280g masy jajecznej)
200g cukru
60g soku wyciśniętego z cytryny (ok 6 łyżek)
skórka otarta z 3 niewoskowanych cytryn
110g rozpuszczonego i ostudzonego masła
130g kwaśnej śmietany 22%
220g przesianej mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na lukier
90g cukru pudru
10-15g soku z cytryny
+ tłuczone niesolone pistacje lub migdały w skórce
Przygotuj formę do pieczenia ciasta - może to być keksówka lub ćwibakówka*w jakiej piekłam ciasto na zdjęciu - wysmaruj formę masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Utrzyj jajka z cukrem na puch, dodaj sok i skórkę z cytryny. Połącz rozpuszczone masło ze śmietaną i dodaj do ciasta, a potem partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przelej masę do przygotowanej foremki.
Piecz ok 50-60 minut, pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.
Wystudź ciasto na kratce, a w międzyczasie przygotuj lukier - utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto pokryj lukrem i posyp tłuczonymi pistacjami lub migdałami w skórce.
Podawaj z ulubioną herbata lub filiżanką espresso. Pycha!
* moja ćwibakówka ma długość 28cm
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/swiateczne-ciasto-cytrynowe.html