Wykonanie
To przepis klasyczny na babkę "Quatre quarts", o łatwych do zapamiętania proporcjach w przepisie ( stąd nazwa bo wszystkiego jest ćwierć kilo). Puszysta i aromatyczna, pozostaje wilgotna przez kilka dni po upieczeniu , o ile tyle przetrwa ;-)Jeśli już piekę babkę to najczęściej z tego przepisu, jest niezawodny. Jeśli zrobicie wszystko według przepisu to uda się na pewno. Wymaga trochę ucierania i nie próbujcie iść na skróty i dodać np. wszystkie
jajka na raz lub całą
mąkę od razu, ciasto nie będzie tak puszyste.Babkę pieczemy w średniej temperaturze piecyka 170 stopni. Do dzieła!
4 duże
jajka ( jeśli średnie to 5)250 g
cukru pudru250 g bardzo miękkiego
masła250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli ( 1/4 łyżeczki)3 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z dużej
cytrynyLukier: 2 łyżki kwaśnej
śmietany 18% +
cukier puder ok. 1 szklanki
Śmietanę lekko podgrzewamy w garnuszku i dodajemy tyle
cukru pudru aby uzyskaćodpowiednią gęstość mieszamy dokładnie.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! **
Masło i
jajka wyjąć z lodówki wcześniej. Nie mogą być zimne.
Masło ucieramy mikserem do puszystości,
potem dodajemy przesiany
cukier puder i dalej cierpliwie ucieramy aż masa nabierze lekkości.Dodajemy po jednym
jajku, po każym miksując ciasto.Wlewamy
sok z cytryny i skórkę *. Teraz partiami dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem i
solą i miksujemy do połączenia składników. Masa jest gęsta. Wykładamy do dokładnie natłuszczonej i obsypanej
mąką foremki z kominem.Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
*Na tym etapie ciasto się lekko zważy ( przez połączenie się
masła i płynu) ale to nic, bo po dodaniu
mąki wszystko
wróci do normy.** Ogólne uwagi i sekrety udanej puszystej babki. Ciasta ucierane zawsze mi wychodzą, pod warunkiem:- składniki, czyli
jajka,
masło,
jogurt,
mleko itd. muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, inaczej ciasto się nie uda - należy dość długo i cierpliwie ucierać na początek bardzo miękkie
masło z
cukrem na jasną masę, tak by nie było grudek
cukru, a
jajka dodawać stopniowo po jednym za każdym razem ucierając - po dodaniu
mąki z proszkiem nie miksować już zbyt długo, tylko do połączenia składników i najlepiej dodawać płyn (czyli
mleko,
jogurt lub
maślankę zależy od przepisu) i
mąkę na zmianę, wtedy ciasto nie
traci lekkości. - piekarnik nie może być nastawiony na zbyt wysoką temperaturę ( najlepiej 160-170 na termoobiegu) bo ciasto ucierane rośnie powoli, pieczenie trwa ok. 45-55 minut