ßßß
Leśmian, Marek Grechuta i młodziutka Krystyna Janda - słyszeliście, widzieliście jak szeptali "W malinowym chruśniaku" ?Przeczytajcie koniecznie mój post o torciku gruszkowym z musem czekoladowym, to historia sprzed lat, o tym jak rozkładałam na czynniki pierwsze jedno z najlepszych ciast z cukierni jakie kiedykolwiek jadłam, wieeeki temu. Pod koniec lata i jesienią zawsze piekę wersję oryginalną, czyli z gruszkami, jednak, gdy maliny są tak obłędne jak ostatnio, robię manilową wersję torcika . Uświetni każde spotkanie, imprezę i specjalną okazję. Tylko nie marudźcie, że nie uprzedzałam - uzależnia jak diabli!
Torcik malinowy z musem czekoladowym piekę nie na biszkopcie, ale na spodzie brownie. Smakuje wyśmienicie i nie trzeba go nasączać. Zróbcie go koniecznie tego lata, jako hołd dla malin i upominek dla kogoś ukochanego.Organizacja pracy:1. najpierw upiecz i wystudź spód brownie - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia2. przygotuj galaretkę i odstaw ja do przestudzenia - możesz studzić w lodówce często mieszając3. ułóż na biszkopcie maliny i zalej tężejącą galaretką4. na końcu przygotuj mus czekoladowy i wiórki czekolady do posypania - od tej pory torcik musi spędzić co najmniej 4 godziny w lodówce zanim będzie można go kroićspód brownie50g gorzkiej czekolady50g masła2 jajka75g cukru25g mąkiRozgrzej piekarnik do 200 °C .Rozpuść czekoladę z masłem (na parze nad garnkiem z wrzącą wodą lub w mikrofali podgrzewając 2x30sec).Jaja ubij mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, a później mąkę. Do masy jajecznej wmiksuj przestudzoną czekoladę i lekko wymieszaj z bardzo grubo posiekane orzechy oraz płatki chilli.Spód i boki blachy tortownicy o średnicy 21cm wyłóż pergaminem, ciasto wlej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 minut. Ciasto powinno być wciąż ciut wilgotne w środku (lekko klejący patyczek, albo lekko drżący środek po poruszeniu blachy) by nie wyschło, wówczas jest najsmaczniejsze. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.Gdy brownie będzie całkiem zimne, rozepnij tortownicę, umyj obręcz, wyłóż ją papierem do pieczenia i ponownie zapnij na spodzie z brownie. Możesz też użyć obręczy regulowanej do tortów.galaretka malinowa1/3 pudełeczka świeżych malin500ml klarownego soku malinowego*łyżka cukru*10g żelatyny** zamiast soku+cukier i żelatyna możesz użyć gotowej galaretki malinowejJeżeli używasz gotowej galaretki malinowej - po prostu przygotują ją wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/5 i odstaw do wystudzenia - powinna znacząco zgęstnieć, nim wylejesz ją na owoce.Jeśli przygotowujesz galaretkę samodzielnie, wymieszaj cukier z żelatyną, zalej odrobiną gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj podgrzany sok malinowy (żeby żelatyna się nie ścięła) i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż galaretka wyraźnie zgęstnieje i będzie lekko tężeć. Wtedy ułóż maliny na zimnym spodzie w tortownicy z zamkniętą obręczą. Przelej na owoce tężejącą galaretkę i wstaw do całkowitego stężenia.mus czekoladowy250g czekolady deserowej lub gorzkiej (używam Jedynej lub Gorzkiej Wedla)4 żółtka jajek5 białek60g cukru pudru200g śmietanki kremowej 30% (używam śmietanki Mlekowita)Gdy galaretka na malinach będzie już całkiem sztywna, przygotuj mus czekoladowy.Rozpuść czekoladę na parze lub 2 x po 30sec w mikrofali mieszając w trakcie. Wymieszaj i odstaw by nieco przestygła. Przygotuj wiórki z czekolady.Ubij białka na sztywno. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywnoUtrzyj żółtka z cukrem pudrem na puch i dodaj do nich mocno ciepłą czekoladę cały czas mieszając. Uwaga, czekolada musi być ciepła, inaczej w połączeniu z koglem moglem od razu się zetnie.Do masy czekoladowej dodaj najpierw ubitą śmietanę i delikatnie wmieszaj. Potem dodaj pianę z białek - w trzech partiach, bardzo delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wyłóż na galaretkę gruszkową, posyp wiórkami z czekolady i udekoruj świeżymi malinami. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki.Tuz przed podaniem, rozepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier z boków. Przełóż na paterę i podawaj. Torcik należy przechowywać w lodówce. Jest PYSZNY i naprawdę bardzo leciutki i delikatny.Smacznego!