Wykonanie
Walentynki to doskonała okazja do celebrowania miłości nie tylko do partnera czy partnerki, ale także do samego siebie. Aby uczcić tę chwilę w odpowiedni sposób, warto przygotować coś wyjątkowego, jak np. pyszne desery podwójnie
czekoladowe, które rozpieszczą zmysły i przyprawią o dreszcz rozkoszy. Chcesz zaskoczyć ukochaną osobę? Wypróbuj te przepisy, a z pewnością się nie zawiedziesz!
Czekolada to prawdziwy eliksir miłości. Uważana za afrodyzjak uzależnia jak pocałunki! Dlatego ciasto z
musem czekoladowym i
czekoladowe fondant muszą się znaleźć w Twoim menu na ten wyjątkowy walentynkowy wieczór.Wykonanie tego deseru należy rozpocząć od przygotowania
biszkoptu.Składniki:160 g
mąki,180 g drobnego
cukru,8
jajek,30 g
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,25 g zimnej
wody.
Jajka wyłóż z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem ciasta.
Mąkę z
kakao przesiej do misy i wymieszaj. Do osobnego naczynia wsyp
cukier i dodaj wszystkie
jajka. Następnie ubijaj składniki tak długo, aż powstanie lekka, jajeczna pianka. Pod koniec wlej
wodę i szybko połącz z resztą masy (nie dłużej niż kilka sekund).Następnie do
jajek stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Tak przygotowane ciasto wlej do tortownicy o średnicy 24-26 cm i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165℃ przez 40-50 minut. Pod koniec włóż w nie patyczek, aby sprawdzić, czy upiekło się w środku. Wyjmij i ostudź.Składniki na
mus czekoladowy :500 ml
śmietanki kremówki 30%,3 tabliczki
czekolady klasycznej
mlecznej E.Wedel,4 łyżki
cukru pudru,2,5 łyżeczki
żelatyny.
Śmietankę podgrzej w garnku (nie gotuj!).
Czekoladę pokrój w drobne kawałki i dodaj do niej
cukier oraz
żelatynę. Zalej składniki ciepłą
śmietanką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Gdy wszystko wystygnie, ubij całość na puszysty,
czekoladowy mus. Tak przygotowany krem wylej na spód
biszkoptu i wygładź. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby mus stężał.
Czekoladowy fondant, czyli Lava
CakeDo przygotowania tego deseru potrzebujesz papilotek na muffinki lub kilka kokilek posmarowanych
masłem. Rozgrzej piekarnik do 180℃.Składniki:2 tabliczki
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,180 g
masła,60 g
cukru,4 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,45 g
mąki,3
jajka rozmiar L.
Czekoladę pokrój w kostkę i rozpuść w kąpieli
wodnej, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Jajka wbij do miski, wsyp
cukier i ubij składniki na puszystą, jajeczną masę. Pod koniec dodaj
mąkę i rozpuszczoną
czekoladę. Mieszaj do chwili aż składniki się połączą, nie dłużej.Tak przygotowane ciasto wlej do foremek i piecz na termoobiegu przez 10-12 minut (papilotki) lub 13-15 minut (kokilki). Kiedy deser będzie gotowy, wyciągnij go z pieca i odczekaj aż osiądzie. Następnie na górę połóż talerzyk i szybkim ruchem przewróć całość do góry nogami, aby wyjąć fondant ze środka.
Czekoladowe ciasta podawaj w towarzystwie słodkich
owoców, np.
truskawek,
jagód,
bananów lub
ananasów (to dodatkowy afrodyzjak!). Ukochana osoba z pewnością doceni Twoje zdolności cukiernicze i z przyjemnością rozsmakuje się w czekoladowej rozkoszy.