ßßß
Ale teraz o cieście. Jeśli "masz problem" z cukinią w słodkim wypieku, umyśl sobie, że upieczesz to ciasto i zabierzesz "w gości" - na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi lub składkowa imprezę - w większym gronie szybciej zniknie, nie będziesz konieczności zjeść całego, albo po pierwszym kawałku zastanawiać się co zrobić z resztą. To tylko taka umowa, ok? Jak już je upieczesz, spróbuj kawałek zanim wyjdziesz z domu, zapewniam, że natychmiast zarzucisz pomysł wynoszenia ciasta "do ludzi' i z kubkiem mleka lub szklanką latte rozkoszować się nim będziesz do ostatniego okruszka. A na spotkanie ze znajomymi kup paczkę krówek :)
Jeśli spróbujesz tego ciasta, będziesz tylko czyhać na kolejne jesienne zbiory zielonych cukini. Ciężkie, wilgotne, tak bardzo czekoladowe, że niemal wytrawne, a kawałki czekolady w środku rozpływają się w ustach. Chrupiąca skorupka cukrowo-orzechowa na wierzchu ciasta jest fantastyczna, nie rezygnuj z niej! Możnaby tez zmienić nazwę ciasta np. na "bosska czekoladowa ekstaza" – doskonała propozycja dla czekoholików, ale także podstępna pułapka na wszystkich tych, którzy w czekonałóg jeszcze nie wpadli. (teraz niżej klik klik klik)
Koniecznie podaj lekko podgrzane z lodami śmietankowymi, a goście jęczeć będą z rozkoszy. Nie przesadzam wcale – to jest przepyszne ciasto!240g mąki60g ciemnego kakao - używam Decomoreno1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli110g masła w temp. pokojowej180g jasnego brązowego cukru - używam jasnego muscovado lub demerarałyżeczka ekstraktu wanilii1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej3 duże jaja - używam dwu-żółtkowych o wadze ok 85-95g każde350g cukinii utartej ze skórką na tarce o grubych oczkach170g posiekanej grubo deserowej czekolady - używam Jedynej Wedla na wierzch40g cukru demerara70g orzechów laskowych, pokrojonych dość drobno i uprażonych przez chwilę na suchej patelniRozgrzej piekarnik do 180°C. Do tortownicy o średnicy 24cm włóż "kominek", czyli taka wystającą metalową część, dzięki której upieczesz ciasto w formie okręgu. Wysmaruj ją masłem i oprósz lekko mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W mikserze utrzyj masło z cukrem i esencja waniliową na puszysty krem, dodawaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Następnie po łyżce dodawaj wymieszane proszki. Dodaj cukinię, posiekaną czekoladę i wymieszaj. Przełóż do formy, wygładź wierzch i posyp prażonymi orzechami oraz brązowym cukrem. Piecz ok. 45 minut - do suchego patyczka. A potem rozkoszuj się w ostatnich promieniach letniego słońca. Pycha!