ßßß
 
            
         Składniki:150g masła125g brązowego cukru100g drobnego cukru*2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**1 jajko (schłodzone)1 żółtko (schłodzone)300g mąki1/2 łyżeczki sody326g czekolady do wypieków (posiekanej)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 175 C.Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.Smacznego :)
Składniki:150g masła125g brązowego cukru100g drobnego cukru*2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**1 jajko (schłodzone)1 żółtko (schłodzone)300g mąki1/2 łyżeczki sody326g czekolady do wypieków (posiekanej)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 175 C.Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.Smacznego :) * w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny cukier biały, który można zastąpić cukrem pudrem** można dodać pasty waniliowej
* w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny cukier biały, który można zastąpić cukrem pudrem** można dodać pasty waniliowej