ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie wilgotne ciasto z kawałkami czekolady, zakończone prażonymi orzechami laskowymi [koniecznie!]. Do tego takie, które robi się w kilkanaście minut i jest w subiektywnej ocenie najlepszym ciastem czekoladowym pod słońcem. To zdecydowanie jeden z moich faworytów. Róbcie je po kryjomu, a zdradźcie gościom jakie ma składniki dopiero, gdy usłyszycie pochwały i powiedzą, że to majstersztyk :) Ciasto to strukturę swą zawdzięcza... cukinii. Spokojnie, absolutnie nie czuć jej w gotowym cieście. Bardzo mi się podoba wypełniacz ciasta prawie bez kalorii, a Wam? Przepis z bloga Clotilde - Chocolate & Zucchini, zmodyfikowany przed dodanie wierzchu z orzechów; do upieczenia zaś "zachęciła" mnie Truskawkowa Ania - swoimi pięknymi zdjęciami.
Składniki: [na tortownicę 25 cm lub małą kwadratową formę o boku 22 cm]
- 240 gramów (2 szklanki) mąki
- 60 gramów (1/2 szklanki) ciemnego, niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 180 gramów (1 niepełna szklanka) jasnego cukru brązowego [polecam]
- 115 gramów (1/2 szklanki) masła, w temperaturze pokojowej albo 0,5 szklanki oliwy [użyłam oliwy]
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [albo kilka kropel aromatu waniliowego]
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z kawy (to tylko dla
podkreślenia smaku czekoladowego, kawy nie będzie czuć w cieście)
- 3 duże jajka
- 350 gramów (2 szklanki) nieobranej cukinii, startej na tarce [ok. 1 i 0,5 średniej cukinii]
- 160 gramów (1 szklanka) gorzkiej czekolady - użyłam o zawartości 64% kakao (np. Gorzka - Wedla), pokrojonej w kostkę
Na wierzch:
40 g jasnego brązowego cukru
70g orzechów laskowych, pokrojonych i podpieczonych
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (360F). Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp lekko
mąką albo wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy laskowe upraż w piekarniku - przez ok. 10 minut.
W średniej wielkości misce połącz mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W mikserze elektrycznym utrzyj masło (olej) z cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą. Dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
W innej misce połącz startą cukinię, pokrojoną czekoladę i mniej więcej 2/3 mąki (z dodatkami), dokładnie wymieszaj.
Pozostałe 1/3 mąki dodaj do masy tłuszczowo-jajecznej i dobrze połącz składniki.
Cukinię przełóż do masy tłuszczowo-jajecznej, ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj - łyżką. Przelej ciasto do formy. Na wierzch wysyp orzechy pomieszane z brązowym cukrem.
Piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. U mnie 50 minut - grzanie góra/dół.
Przechowywałam w lodówce (5 dni).
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/06/ciasto-czekoladowe-plus.html