Wykonanie


Wyobraźcie sobie wilgotne ciasto z kawałkami
czekolady, zakończone prażonymi
orzechami laskowymi [koniecznie!]. Do tego takie, które robi się w kilkanaście minut i jest w subiektywnej ocenie najlepszym
ciastem czekoladowym pod słońcem. To zdecydowanie jeden z moich faworytów.
Róbcie je po kryjomu, a zdradźcie gościom jakie ma składniki dopiero, gdy usłyszycie pochwały i powiedzą, że to majstersztyk :) Ciasto to strukturę swą zawdzięcza...
cukinii. Spokojnie, absolutnie nie czuć jej w gotowym cieście. Bardzo mi się podoba wypełniacz ciasta prawie bez kalorii, a Wam? Przepis z bloga Clotilde - Chocolate & Zucchini, zmodyfikowany przed dodanie wierzchu z
orzechów; do upieczenia zaś "zachęciła" mnie Truskawkowa Ania - swoimi pięknymi zdjęciami.Składniki: [na tortownicę 25 cm lub małą kwadratową formę o
boku 22 cm]- 240 gramów (2 szklanki)
mąki- 60 gramów (1/2 szklanki) ciemnego, niesłodzonego
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
soli- 180 gramów (1 niepełna szklanka) jasnego
cukru brązowego [polecam]- 115 gramów (1/2 szklanki)
masła, w temperaturze pokojowej albo 0,5 szklanki
oliwy [użyłam
oliwy]- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego [albo kilka kropel
aromatu waniliowego]- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z
kawy (to tylko dlapodkreślenia smaku
czekoladowego,
kawy nie będzie czuć w cieście)- 3 duże
jajka- 350 gramów (2 szklanki) nieobranej
cukinii, startej na tarce [ok. 1 i 0,5 średniej
cukinii]- 160 gramów (1 szklanka)
gorzkiej czekolady - użyłam o zawartości 64%
kakao (np. Gorzka - Wedla), pokrojonej w kostkęNa wierzch:40 g jasnego
brązowego cukru70g
orzechów laskowych, pokrojonych i podpieczonychWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (360F). Formę do pieczenia wysmaruj
masłem i wysyp lekko
mąką albo wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe upraż w piekarniku - przez ok. 10 minut.W średniej wielkości misce połącz
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól. W mikserze elektrycznym utrzyj
masło (
olej) z
cukrem, ekstraktem
waniliowym i
kawą. Dodawaj po jednym
jajku nie przerywając miksowania.W innej misce połącz startą
cukinię, pokrojoną
czekoladę i mniej więcej 2/3
mąki (z dodatkami), dokładnie wymieszaj.Pozostałe 1/3
mąki dodaj do masy tłuszczowo-jajecznej i dobrze połącz składniki.
Cukinię przełóż do masy tłuszczowo-jajecznej, ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj - łyżką. Przelej ciasto do formy. Na wierzch wysyp
orzechy pomieszane z
brązowym cukrem.Piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. U mnie 50 minut - grzanie góra/dół.Przechowywałam w lodówce (5 dni).