ßßß
Składniki-24 dag mąki-4 dag kakao-łyżeczka sody oczyszczonej-po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli-10 dag masła-10 łyżek brązowego cukru-cukier wanilinowy-3 jajka-30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach-18 dag posiekanej czekolady deserowej-7 dag orzechów laskowychPrzygotowanieMąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą.Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)