Wykonanie
Idąc tropem szukania idealnego smaku
ciasteczek z
siemieniem lnianym w dwóch postaciach - mielonym i w ziarnach, umyśliłam sobie
ciasteczka z nutką
pomarańczy. W tej wersji wyszły cudnie maślane, lekko ciągnące, wyraźnie słodkie, z moim ulubionym połączeniem
pomarańczy i
czekolady. Mogą być jasne lub
kakaowe. Obie są pyszne.
Ciasteczka wychodzą dość spore, gdyż rozlewają się na blasze. Dzieciom bardzo pasują do szkolnych śniadaniówek na przekąskę.

Wychodzi ich ok 70szt.250g
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli100g
brązowego cukru200g
cukru250g
masła1
jajko + 2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
wanilii2 łyżki
mlekaskórka otarta z 2
pomarańczy150g
płatków owsianych100g mielonego siemienia20g siemienia w ziarnach100g
żurawiny70g posiekanej
czekoladyopcjonalnie 2 łyżki ciemnego
kakaoRozgrzej piekarnik do 180st i wyłóż blachy papierem do pieczenia.Wymieszaj razem
mąkę,
sodę, proszek i
sól. Utrzyj
masło z dwoma rodajamu
cukru na puszysty krem. Dodaj
jajko,
żółtka,
mleko i esencję
waniliową i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj suche składniki (i
kakao) i dobrze wymieszaj. Na końcu dodaj
płatki owsiane,
skórkę pomarańczową,
żurawinę i posiekaną
czekoladę.Rozkładaj ciasto na blasze łyżką, zostawiając spore odstępy, gdyś
ciastka mocno się rozlewają. Piecz ok 14 minut i natychmiast po wyjęciu przekładaj na kratkę do wystudzenia.