Wykonanie

Keks - nieśmiertelne ciasto, które podobnie jak babkę piaskową albo się kocha albo nienawidzi... Muszę Wam się przyznać, że do tej
pory nie darzyłam go specjalnie miłością, ale od jakiegoś czasu jeśli chodzi o smaki w kuchni sformułowanie "nie lubię" zamieniłam na "jeszcze do tego nie dojrzałam" ;) Zauważyłam bowiem, że coraz częściej przekonuję się do rzeczy których wcześniej bym nie zjadła ;) Ostatnio właśnie "dojrzałam" do keksu i
powiem Wam, że bardzo mi posmakował :) Cieszę się że moje smaki ewoluują i mam tera możliwość cieszenia się nowym-starym
ciastem :)Przepis znalazłam na stronie Mała
cukierenka i bardzo Wam polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej + 1 łyżka250g
masła200g
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
solikilka kropli
aromatu waniliowego1/4 szkl.
mleka50ml
rumu400g kandyzowanych
owoców i
bakalii ( u mnie 200g mieszanki bakaliowej+100g
orzechów i migdałów+50g żurawiny+skórka pomarańczowa i
rodzynki)ponadto:
polewa czekoladowa (klik) lub rozpuszczona biała lub
gorzka czekolada (ok 150g+odrobina
mleka lub
śmietanki)
lukier do dekoracji100g mieszanki bakaliowej i
orzechów do dekoracji
Bakalie o
orzechy drobno posiekać i wymieszać z łyżką
mąki.
Mąkę przesiać i wymieszać z
sodą,
solą i
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puch z
cukrem, następnie kolejno wbijać
jajka i krótko miksować na najmniejszych obrotach. Dodać aromat,
mleko i
rum i zmiksować. Następnie dodać
mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodajemy
bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blaszki (12x35cm) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70-75minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ostudzić na kratce, a zimne polać
polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą z odrobiną słodkiej 30%
śmietanki. Posypać
bakaliami. Keks z każdym dniem smakuje coraz lepiej ;) Smacznego :)

