Wykonanie

Słodką niedzielę zaczęłam dzisiaj od usmażenia Pancakesów wg. przepisu Nigelli Lawson. Robiłam je już drugi raz - są naprawdę smaczne. Można podawać je z różnymi dodatkami np.
syropem klonowym,
dżemem... ja je lubię z gorącym sosem
truskawkowym (jakie to szczęście, że w tym roku zamroziliśmy
truskawki) i
polewą czekoladową. W internecie przeczytałam, że tradycyjne Pancakesy robi się na
maślance - koniecznie muszę je wypróbować w takiej wersji! Przepis jest bardzo prosty i robi się je naprawdę ekspresowo - polecam na weekendowe śniadanie.Składniki:225 g
mąki pszennej2
jajka300 ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukruszczypt
soli30 g roztopionego
masła
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy płyny:
jajka,
mleko i
masło. Na koniec płynne składniki przelewamy do sypkich i wszystko razem energicznie mieszamy - odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach zaczynamy smażyć Pancakesy - polecam smażyć je bez tłuszczu na teflonowej patelni.A i moja uwaga - te moje są dosyć cienkie, powinny być grubsze. Zrobiłam za mało ciasta, dodatkowo część miała iść dla Rafała, więc musiałam zrobić cieńsze bo inaczej wyszłoby ich dosłownie kilka sztuk. Następnym razem zdecydowanie zwiększę proporcje.Dodatki:Sos
truskawkowy - kilka
truskawek wkładamy do garnka i gotujemy do momentu aż
zrobi się z nich sos. Oczywiście mieszamy wszystko co jakiś czas. Dosładzamy 2-3 łyżkami
cukru.
Polewa czekoladowa to w moim przypadku rozpuszczona na kąpieli
wodnej gorzka czekolada.Smacznego!
