Wykonanie

Ja wiem, że ten pomysł wygląda nieco dziwnie, ale zapewniam, że smakuje świetnie :) Cudownie
czekoladowe ciasto, słodko kwaskowe nadzienie z dyni i
jabłek, a całość podana z
bitą śmietaną i lemon
curdem. Koniecznie musicie się skusić. Nas oczarowały maksymalnie :) Bardzo Wam polecam :)Składniki na farsz:ok. 650g odciśniętego puree z dyni (klik)2
jabłka (pokrojone drobniutko lub starte na grubej tarce)5 łyżeczek
cukru pudru1 łyżka
bułki tartej2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki lemon
curd (klik)Puree z dyni rozgnieść widelcem i odcisnąć lekko na sitku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto:1
jajkook. 250ml gorącej
wody (jeśli jest potrzeba to ciut więcej)2 łyżki
oleju lub
oliwy1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżeczki
cukru480g
mąki pszennej80g ciemnego
kakaoponadto:200ml
śmietany 30% ubitej z 1,5 łyżeczki
cukru pudrulemon
curd do podania (klik)siekane
migdały do posypanialistki
mięty do dekoracjiWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę leciutko oprószoną
mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać. Można również sklejać ze sobą dwa kółka.Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością
oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać ze słodką
śmietanką, lemon
curdem, posypane siekanymi
migdałami i z listkiem
mięty. Smacznego :)


