Wykonanie
Składniki na
biszkopt:2
jajkaszczypta
soli1/3 szkl
cukru1/4 szkl
mąki ziemniaczanej1/4 szkl
mąki pszennej tortowej1/2 łyżki
octu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno z
solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać
cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać
żółtka, przesiane obydwie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Na koniec
ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Upieczony
biszkopt wystudzić.Składniki na warstwę
owocową:1000g musu
śliwkowo-
jabłkowego*
cukier puder do smaku*4 łyżki soku z
mandarynki (ok. 1 szt)1 łyżka
soku z cytryny1
galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku3 płaskie łyżeczki
żelatyny1/3 łyżeczki
cynamonu*ja korzystałam z gotowego
musu jabłkowo-
śliwkowego, który był już słodzony. Jeśli korzystacie z
owoców pomieszajcie je w proporcjach 500g
jabłek i 500g
śliwek. Obierzecie, pokrójcie drobno i podduście chwilę w rondelku razem z
cynamonem. Następnie zmiksujcie całość. Lekko odparujcie.Mus wymieszać z
sokiem z
mandarynki i
cytryny. Dodać rozpuszczoną
galaretkę.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej
wody i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia i dodać do musu. W razie konieczności dosłodzić
cukrem pudrem. Całość wymieszać i odstawić do lodówki by zaczęło tężeć.Na wystudzonym
biszkopcie zapiać obręcz (jeśli chcemy można leciuteńko go naponczować słodką
wodą, ale nie jest to konieczne). Wyłożyć tężejący
mus jabłkowo-
śliwkowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki.Składniki na warstwę
śmietanową:500ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
żelatynyponadto:100g
płatków migdałówŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier puder.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody i na chwilę odstawić by napęczniała, następnie garnuszek z
żelatyną umieścić w większym do którego nalać gorącą
wodę. Mieszać do momentu, aż
żelatyna stanie się płynna. Dodać do niej łyżkę ubitej
śmietany i wymieszać, a następnie wlać to do ubitej kremówki. Zmiksować i wyłożyć na stężałą warstwę musu
śliwkowo-
jabłkowego.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi wierzch ciasta. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego :)



