Wykonanie

Cudownie mięciuteńki i delikatne ciasto a w środku tak lubiany przez nas
szpinak :) Baaardzo smaczna propozycja. Jest całkiem prawdopodobne że część farszu Wam zostanie - można gowóczas wykorzystać na szybki obiad do
makaronu.Pierogi świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska lub jako dodatek obiadowy np do
kurczaka. Jakkolwiek je wykorzystacie na pewno Wam posmakują. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:600g
mąki pszennej50g
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 średnie
jajka250ml
śmietany kremówki (letniej)50ml letniego
mleka60g rozpuszczonego
masła2 łyżki
oliwy z oliwek lub z
awokado)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobiną
mąki i lekko podgrzaną
śmietanką. Odstawić na 10 minut aż "ruszy". Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, na koniec dodać rozpuszczone
masło i
oliwę i wyrobić raz jeszcze. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Składniki na farsz:900g
mrożonego szpinaku200g kremowego
serka270g
sera feta2
żółtka1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2-3 łyżki
mąki (opcjonalnie)ponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowania
sezam do posypania
Szpinak wrzucić na patelnię. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Dodać przeciśnięty
czosnek i zdjąć przykrywkę. Odparować
wodę. Zdjąć z ognia. Dodać
żółtka,
serek oraz startą na tartce
fetę. Doprawić
solą i
pieprzem. Jeśli masa jest rzadka można zagęścić
mąką i podgrzać raz jeszcze.Wyroścnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 0 , 5 cm. Wycinać kółka o średnicy ok. 13 cm (powinno wyjść ich ok 20 szt). Można również ciasto pdzielić na 20 części a każdą z nich rozwałkować na placuszek. Nakładać farsz i sklejać jak pierogi.Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ostawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Napuszone pierogi posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut na złoto.Smacznego :)

