Wykonanie

Składniki:Ciasto:– 500g
mąki– szklanka ciepłego
mleka– 1/4 kostki
drożdży– łyżeczka
cukru– szczypta
soli– 2
żółtka– 1
jajko– łyżka
oliwy z oliwek– łyżka
mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )Farsz:– 2 opakowania
szpinaku mrożonego– 2 kostki
sera białego półtłustego ( po 200g )– 1 duża
cebula– łyżka
masła–
sól,
pieprz,
maggi– ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Farsz:*
Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce
masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną
cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
maggi. Studzimy.* Gdy
szpinak wystygnie, mieszamy go z
serem białym.Ciasto:*
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego
mleka z łyżeczką
cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.* Do miski wsypujemy
mąkę z
solą, wlewamy wyrośnięte
drożdże, dodajemy
żółtka,
jajko i
oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.* Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godzinki.* Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko
mąką. Szklanką wycinamy koła, nakładamy farsz i sklejamy dowolną techniką.* Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy
białkiem, które nam zostało, wymieszanym z
mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym
pieprzem, czy
ziołami z wierzchu.* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.dania ze
szpinakiem

Kategorie: