ßßß
Składniki:Ciasto:– 500g mąki– szklanka ciepłego mleka– 1/4 kostki drożdży– łyżeczka cukru– szczypta soli– 2 żółtka– 1 jajko– łyżka oliwy z oliwek– łyżka mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )Farsz:– 2 opakowania szpinaku mrożonego– 2 kostki sera białego półtłustego ( po 200g )– 1 duża cebula– łyżka masła– sól, pieprz, maggi– ząbek czosnkuPrzygotowanie:Farsz:* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.Ciasto:* Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.* Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, jajko i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.* Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godzinki.* Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Szklanką wycinamy koła, nakładamy farsz i sklejamy dowolną techniką.* Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy białkiem, które nam zostało, wymieszanym z mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym pieprzem, czy ziołami z wierzchu.* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.dania ze szpinakiem
Kategorie: