ßßß Cookit - przepis na Pierogi drożdżowe ze szpinakiem

Pierogi drożdżowe ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
– 500g mąki
– szklanka ciepłego mleka
– 1/4 kostki drożdży
– łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 2 żółtka
– 1 jajko
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )
Farsz:
– 2 opakowania szpinaku mrożonego
– 2 kostki sera białego półtłustego ( po 200g )
– 1 duża cebula
– łyżka masła
sól, pieprz, maggi
– ząbek czosnku
Przygotowanie:
Farsz:
* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.
* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.
Ciasto:
* Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
* Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, jajko i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.
* Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godzinki.
* Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Szklanką wycinamy koła, nakładamy farsz i sklejamy dowolną techniką.
* Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy białkiem, które nam zostało, wymieszanym z mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym pieprzem, czy ziołami z wierzchu.
* Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.
dania ze szpinakiem
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pierogi-drozdzowe-ze-szpinakiem