Wykonanie

Pyszny
chleb. Prosty i wdzięczny w wykonaniu.
Powiem Wam szczerze, że syn który niestety uwielbia
białe pieczywo był nim zachwycony. I to była niespodzianka, bo to, że ja lubię kombinowane
chleby to normalka, ale że ten wypiek smakował mojemu synowi to już jest coś :)Ciasto ładnie rośnie i nie sprawia problemów. Przepis zaczerpnięty z książki "
Pieczywo". Polecam Wam baaadzo :)Składniki:200g
mąki żytniej typ 750400g pszenicy40g
drożdży125 ml
mleka220ml letniej
wody2 łyżeczki
soli morskiej1 łyżka stołowa
miodu1/2 pęczka
pietruszki1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
koperku3 łyżki
oliwy z oliwekdo posmarowania:1
żółtko1 łyżka
wody1 łyżka nasion
kopruPszenicę zmielić drobno.
Drożdże rozkruszyć, dodać
miód i odrobinę
mleka. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz.
Zioła posiekać i wymieszać z
oliwą. Gdy nasze ciasto podrosło dodać
zioła wymieszane z
oliwą i wyrobić raz jeszcze dokładnie. Ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Podzielić na pół i uformować dwa zgrabne bochenki. Lekko je naciąć i ułożyć na blaszce (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki ułożyć w odstępie
między sobą i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować je
żółtkiem rozbełtanym z
wodą i posypać
kminkiem (posmarować można również przed wyrastaniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 220 stopni. (w razie konieczności pod koniec pieczenia przykryć folią). Upieczone wyłożyć na kratkę i wystudzić. Smacznego :)



