Wykonanie

Najbardziej lubię
razowe ciasto na pizzę. Niestety, ciężko jest je dostać w pizzerii, dlatego zwykle piekę pizzę w domu. Używam do tego zwykłego piekarnika i zwykłej blachy, którą wcześniej dobrze nagrzewam. Tym razem mieliśmy ochotę na
szpinak i
jajko. Moja starsza córeczka bardzo się ucieszyła, że nie ma sosu, a młodsza nie umiała się zdecydować czy chce samo ciasto, czy ze
szpinakiem... Wszystkim nam bardzo smakowała!Składniki na ciasto:2.5 szkl
mąki orkiszowej razowej25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu /cukru nierafinowanegook. 1 szkl ciepłej
wody3-4 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soli morskiejSkładniki na obłożenie:ok. 400g
mrożonego szpinaku (nie musi być wcześniej rozmrożony; mój nie był - wrzuciłam go na chwilę do garnuszka z
wodą, by się rozmroził)2 łyżki
oliwy /masła sklarowanego1/2 szkl
mleka roślinnego1 kopiasta łyżka
skrobi kukurydzianej3 ząbki
czosnku, zmiażdżone4-5
jajek z chowu ekologicznegoZ
drożdży,
miodu i 1/3 szkl
wody przygotowałam rozczyn, do którego dodałam trochę
mąki (by otrzymać konsystencję gęstej
śmietany). Odstawiłam go na ok. 15-20 minut by
drożdże ruszyły. Po tym czasie cały rozczyn dodałam do pozostałej
mąki razem z resztą
wody,
oliwą i
solą. Zagniotłam elastyczne ciasto, które następnie wyrastało przez ok. 1 godzinę.W tzw. międzyczasie przygotowałam obłożenie. Rozmroziłam
szpinak - do garnuszka wlałam odrobinę
wody, wrzuciłam
szpinak i trzymałam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
szpinak się rozmroził.Na patelnię wlałam
oliwę, podsmażyłam
czosnek, wrzuciłam
skrobię kukurydzianą, chwilę smażyłam po czym zalałam
mlekiem owsianym, energicznie mieszając, by nie powstały grudki.