ßßß
Najbardziej lubię razowe ciasto na pizzę. Niestety, ciężko jest je dostać w pizzerii, dlatego zwykle piekę pizzę w domu. Używam do tego zwykłego piekarnika i zwykłej blachy, którą wcześniej dobrze nagrzewam. Tym razem mieliśmy ochotę na szpinak i jajko. Moja starsza córeczka bardzo się ucieszyła, że nie ma sosu, a młodsza nie umiała się zdecydować czy chce samo ciasto, czy ze szpinakiem... Wszystkim nam bardzo smakowała!Składniki na ciasto:2.5 szkl mąki orkiszowej razowej25g świeżych drożdży1 łyżeczka miodu /cukru nierafinowanegook. 1 szkl ciepłej wody3-4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli morskiejSkładniki na obłożenie:ok. 400g mrożonego szpinaku (nie musi być wcześniej rozmrożony; mój nie był - wrzuciłam go na chwilę do garnuszka z wodą, by się rozmroził)2 łyżki oliwy /masła sklarowanego1/2 szkl mleka roślinnego1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej3 ząbki czosnku, zmiażdżone4-5 jajek z chowu ekologicznegoZ drożdży, miodu i 1/3 szkl wody przygotowałam rozczyn, do którego dodałam trochę mąki (by otrzymać konsystencję gęstej śmietany). Odstawiłam go na ok. 15-20 minut by drożdże ruszyły. Po tym czasie cały rozczyn dodałam do pozostałej mąki razem z resztą wody, oliwą i solą. Zagniotłam elastyczne ciasto, które następnie wyrastało przez ok. 1 godzinę.W tzw. międzyczasie przygotowałam obłożenie. Rozmroziłam szpinak - do garnuszka wlałam odrobinę wody, wrzuciłam szpinak i trzymałam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż szpinak się rozmroził.Na patelnię wlałam oliwę, podsmażyłam czosnek, wrzuciłam skrobię kukurydzianą, chwilę smażyłam po czym zalałam mlekiem owsianym, energicznie mieszając, by nie powstały grudki.