Wykonanie

Zrobiłam dzisiaj włoskie placki
chlebowe focaccia z podwójnej porcji. Do połowy ciasta dodałam
czosnek i
zioła. Trochę
tymianku i
rozmarynu i już cała kuchnia zapachniona.Drugi placek upiekłam bez dodatków, bo chcę wykorzystać chlebek do kanapek na ciepło, ale to jutro.Focaccia to włoski płaski chlebek, który przed pieczeniem polewa się obficie
oliwą z oliwek. Chlebek ma lekko chrupiącą skórkę, ale jest bardzo mięciutki w środku.

Składniki:Focaccia 1 sztuka25 g świeżych
drożdży7 dl
mąki3 dl
wody2 łyżki
miodu½ dl
oliwy z oliwek + ½ dl do polania1 łyżeczka
soli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
ziólszczypta
soli morskiej do posypaniaWykonanie:Rozpuść
drożdże w letniej wodzie. Wlej
oliwę,
miód i
sól.Dodaj
mąkę i zagniataj w miarę luzne ale nie klejące ciasto, około 15 minut.Zostaw ciasto do pod przykryciem, aż podwoi objętość, na co najmniej 40 minut.Rozciągnij ciasto palcami na blaszy w kształtcie prostokąta na cieńki placek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Palcami podziuraw placek. Polej równomiernie
oliwą z oliwek. wymieszaną z przeciśniętym
czosnkiem i
ziołami. Posyp
solą morską.Piecz
chleb w piekarniku na termoobieg w temperaturze 225 º C, na złoty kolor, około 10 minut.