ßßß
Zrobiłam dzisiaj włoskie placki chlebowe focaccia z podwójnej porcji. Do połowy ciasta dodałam czosnek i zioła. Trochę tymianku i rozmarynu i już cała kuchnia zapachniona.Drugi placek upiekłam bez dodatków, bo chcę wykorzystać chlebek do kanapek na ciepło, ale to jutro.Focaccia to włoski płaski chlebek, który przed pieczeniem polewa się obficie oliwą z oliwek. Chlebek ma lekko chrupiącą skórkę, ale jest bardzo mięciutki w środku.
Składniki:Focaccia 1 sztuka25 g świeżych drożdży7 dl mąki3 dl wody2 łyżki miodu½ dl oliwy z oliwek + ½ dl do polania1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku1 łyżeczka ziólszczypta soli morskiej do posypaniaWykonanie:Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól.Dodaj mąkę i zagniataj w miarę luzne ale nie klejące ciasto, około 15 minut.Zostaw ciasto do pod przykryciem, aż podwoi objętość, na co najmniej 40 minut.Rozciągnij ciasto palcami na blaszy w kształtcie prostokąta na cieńki placek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Palcami podziuraw placek. Polej równomiernie oliwą z oliwek. wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Posyp solą morską.Piecz chleb w piekarniku na termoobieg w temperaturze 225 º C, na złoty kolor, około 10 minut.