ßßß Cookit - przepis na Przepis włoski chleb focaccia,focaccia z oliwą z oliwek

Przepis włoski chleb focaccia,focaccia z oliwą z oliwek

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam dzisiaj włoskie placki chlebowe focaccia z podwójnej porcji. Do połowy ciasta dodałam czosnek i zioła. Trochę tymianku i rozmarynu i już cała kuchnia zapachniona.
Drugi placek upiekłam bez dodatków, bo chcę wykorzystać chlebek do kanapek na ciepło, ale to jutro.
Focaccia to włoski płaski chlebek, który przed pieczeniem polewa się obficie oliwą z oliwek. Chlebek ma lekko chrupiącą skórkę, ale jest bardzo mięciutki w środku.
Składniki:
Focaccia 1 sztuka
25 g świeżych drożdży
7 dl mąki
3 dl wody
2 łyżki miodu
½ dl oliwy z oliwek + ½ dl do polania
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziól
szczypta soli morskiej do posypania
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól.
Dodaj mąkę i zagniataj w miarę luzne ale nie klejące ciasto, około 15 minut.
Zostaw ciasto do pod przykryciem, aż podwoi objętość, na co najmniej 40 minut.
Rozciągnij ciasto palcami na blaszy w kształtcie prostokąta na cieńki placek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Palcami podziuraw placek. Polej równomiernie oliwą z oliwek. wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Posyp solą morską.
Piecz chleb w piekarniku na termoobieg w temperaturze 225 º C, na złoty kolor, około 10 minut.
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-na-wloski-chleb-z-oliwa-z-oliwek-focaccia