Wykonanie

Długo nie umiałam sobie przypomnieć jak brzmiała włoska nazwa tego ciasta. Focaccia! Ciasto jak do pizzy, ale bez sosu, za to z dodatkami - u nas w postaci
oliwek kalamata,
ziół prowansalskich i
oliwy. Do tego
ziołowa oliwa i surówka. Prosto i pysznie!Składniki:2.5 szkl
mąki orkiszowej typ 2000 (użyłam
mąki P.Hillar)25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu (lub innej substancji słodzącej)1 łyżeczka
soli morskiej4-5 łyżek
oliwyok. 1 szkl
wody10-12
oliwek kalamata, wypestkowanych (lub innych, dowolnych)
zioła prowansalskieoliwa do posmarowania ciastaPonadto przygotowałam
oliwę ziołową - wymieszałam
oliwę z
ziołami prowansalskimi i
solą ziołową (z dodatkiem
czarnuszki,
kminku i
siemienia lnianego, którą przygotowała moja mama).Z
drożdży przygotowałam zaczyn - dodałam do nich
miód, trochę
wody i rozpuściłam, a następnie dodałam 3-4 łyżeczki
mąki. Odstawiłam na ok. 20 minut.Do pozostałej
mąki dodałam
sól, a następnie zaczyn i
oliwę oraz
wodę. Zagniotłam elastyczne ciasto, które odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny (wychodziłam akurat z domu i tyle mnie nie było, ale wystarczy mu 1h, by wyrosło).Następnie jeszcze raz ciasto wyrobiłam. Uformowałam z niego okrągły placek (o grubości ok. 1.5 cm) i ułożyłam na posmarowanej
oliwą blasze, którą wcześniej wstawiłam do piekarnika by się nagrzała. W ciasto powkładałam przekrojone na pół
oliwki, posypałam
ziołami prowansalskimi i posmarowałam
oliwą. Tak przygotowane ciasto wstawiłam na 25 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Po wyjęciu ciasta z piekarnika jeszcze raz posmarowałam je
oliwą i podałam z
ziołową oliwą oraz surówką.