Wykonanie
Wreszcie dorobiłam się porządnego miksera/malakseraMój staruszek mikser odmówił posłuszeństwa i padł całkiem. Wczoraj nabyłam piękną maszynę BOSCH MUM 54240Jest pięękny a do tego bardzo ułatwił mi pracę. Ten przepis był na dołączonej do maszyny płycie z przepisami i opisem dostępnych przydasiów.

Składniki :600 g pełnoziarnistej
mąki pszennej,1 torebka suchych
drożdży,500 ml letniej
wody,1,5 łyżki
soli morskiej,3 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku,3 łyżki drobno posiekanej
pietruszki (dałam
oregano),1
żółtko,1 łyżka stołowa
wody.Wykonanie :Letnią
wodę dodać do miski razem z suchymi
drożdżami. Dodać
mąkę i
sól. Zagnieść wszystkie składniki na gładką masę. Przy końcu ugniatania dodać
zioła. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie. Jeszcze raz zagnieść. Z ciasta uformować małe
bagietki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Górną stronę
bagietki ponacinać głęboko na ukos. Ubić
żółtko z
wodą i posmarować wierzch
bagietek. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 20-30 minut.
