Wykonanie
Stawiasz w dziedzinie pieczenia pierwsze kroki? Ten przepis jest idealny dla debiutantów, ale i dla zaprawionych piekarzy również.Przyszło mi upiec
chleb na "wyjeździe" bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi stąd . Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu. Przepis tym razem nieco zmodyfikowałam i nie wyrastał jak w orginale w ściereczce suto wysypanej
mąką, a w papierze wysmarowanym
olejem. Jeszcze prościej, a równie dobrze. Ten
chleb zawsze się uda. Jak niedostatecznie wyrośniety wyląduje w piekarniku, nadrobi to sam i po prostu popęka, tworząc apetyczną skorupkę.
Składniki:400 g
mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)2 łyżki zakwasu żytniego2 g świeżych
drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych300 ml
wody1,5 łyżeczki
soli morskiejWykonanie:wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, najlepiej na całą nocwyrośnięte ciasto przełóż na papier wysmarowany
olejem i umieść w misce razem z papierem do powtórnego wyrośnięcia - na około 1 godzinę. Ciasto posyp z wierzchu
mąką i przykryj ściereczkąrozgrzej piekarnik do 250`C i wstaw naczynie w którym będziesz piec, by się nagrzało. Możesz wstawić garnek żeliwny, naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta.
Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cmgdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć
chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 210`C i piec jeszcze 30 minut. Gdy
chleb pieczesz w naczyniu z zamknięciem, pierwsze 20 minut piecz z pokrywą, następnie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze 20-25 minut bez przykrycia.
Chleb jest gotowy, gdy posukany od
spodu wydaje głuchy dźwiękstudzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłySMACZNEGO !