Wykonanie
Focaccia jest rajem dla podniebienia, nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej.
Banalna w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w roli
pieczywa.
Składniki na 1 focaccię:25 g świeżych
drożdży400 g
mąki pszennej100 ml
oliwy z oliwek extra vergine100 ml letniej
wody1 łyżka potarganych listków
szałwiisól morskaDrożdże rozpuszczam w 2 łyżkach
wody, odstawiam na 10 minut.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję szczyptę
soli,
oliwę,
szałwię i rozpuszczone
drożdże. Dodaję resztę
wody i całość zagniatam na miękkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie ugniatam wyrośnięte ciasto do pierwotnej objętości i wypełniam nim nasmarowaną
oliwą formę (25/40 cm). Ponownie odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Wyrośniętą focaccię lekko ugniatam kciukiem, robiąc charakterystyczne dołki. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.Upieczoną focaccię spryskuję odrobiną
oliwy, posypuję
solą morską.Najlepiej smakuje prosto z pieca, z lekko solonym
masłem.