ßßß Cookit - przepis na Focaccia z szałwią

Focaccia z szałwią

nazwa

Wykonanie

Focaccia jest rajem dla podniebienia, nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej. Banalna w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w roli pieczywa.
Składniki na 1 focaccię:
25 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
100 ml letniej wody
1 łyżka potarganych listków szałwii
sól morska
Drożdże rozpuszczam w 2 łyżkach wody, odstawiam na 10 minut.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję szczyptę soli, oliwę, szałwię i rozpuszczone drożdże. Dodaję resztę wody i całość zagniatam na miękkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ugniatam wyrośnięte ciasto do pierwotnej objętości i wypełniam nim nasmarowaną oliwą formę (25/40 cm). Ponownie odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Wyrośniętą focaccię lekko ugniatam kciukiem, robiąc charakterystyczne dołki. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Upieczoną focaccię spryskuję odrobiną oliwy, posypuję solą morską.
Najlepiej smakuje prosto z pieca, z lekko solonym masłem.
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2011/11/focaccia-z-szawia.html