ßßß Cookit - przepis na Paluszki grissini

Paluszki grissini

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 46
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 455 gramów
sól morska 2 łyżek deserowych
drożdże 15 gramów
woda letnia 230 mililitrów
oliwa 60 mililitrów
Wykonanie:
Wsypać przesianą mąkę i sól do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Do małej miseczki w kruszyć drożdże i rozprowadzić połową letniej wody. Wlać do dołka w mące i zmieszać z taką ilością maki, by powstał rozczyn o konsystencji śmietany. zostawić na 20 minut, żeby podrósł. Wlać oliwę i wyrabiać ciasto 10 minut. Włożyć do umytej i natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i sostawić w temperaturze pokojowej na 1h , aż podwoi objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Ostrym nożem przekroić prostokąt wzdłuż. Każdy z powstałych wąskich prostokątów pokroić w poprzek na paski szerokości 1 cm. Każdy pasek rozwałkować palcami, jednocześnie rozciągając na wałeczek długości ok. 25 cm. Układać na obsypanej mąką blasze szybko, żeby ciasto nie wyrosło po raz drugi i piec na jasno złoty kolor.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5197/Paluszki-grissini