ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 46(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 455 gramówsól morska 2 łyżek deserowychdrożdże 15 gramówwoda letnia 230 mililitrówoliwa 60 mililitrówWykonanie:Wsypać przesianą mąkę i sól do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Do małej miseczki w kruszyć drożdże i rozprowadzić połową letniej wody. Wlać do dołka w mące i zmieszać z taką ilością maki, by powstał rozczyn o konsystencji śmietany. zostawić na 20 minut, żeby podrósł. Wlać oliwę i wyrabiać ciasto 10 minut. Włożyć do umytej i natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i sostawić w temperaturze pokojowej na 1h , aż podwoi objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Ostrym nożem przekroić prostokąt wzdłuż. Każdy z powstałych wąskich prostokątów pokroić w poprzek na paski szerokości 1 cm. Każdy pasek rozwałkować palcami, jednocześnie rozciągając na wałeczek długości ok. 25 cm. Układać na obsypanej mąką blasze szybko, żeby ciasto nie wyrosło po raz drugi i piec na jasno złoty kolor.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: