Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 46(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 455 gramów
sól morska 2 łyżek deserowych
drożdże 15 gramów
woda letnia 230 mililitrów
oliwa 60 mililitrówWykonanie:Wsypać przesianą
mąkę i
sól do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Do małej miseczki w kruszyć
drożdże i rozprowadzić połową letniej
wody. Wlać do dołka w
mące i zmieszać z taką ilością
maki, by powstał rozczyn o konsystencji
śmietany. zostawić na 20 minut, żeby podrósł. Wlać
oliwę i wyrabiać ciasto 10 minut. Włożyć do umytej i natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i sostawić w temperaturze pokojowej na 1h , aż podwoi objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok. 0,5 cm.
Ostrym nożem przekroić prostokąt wzdłuż. Każdy z powstałych wąskich prostokątów pokroić w poprzek na paski szerokości 1 cm. Każdy pasek rozwałkować palcami, jednocześnie rozciągając na wałeczek długości ok. 25 cm. Układać na obsypanej
mąką blasze szybko, żeby ciasto nie wyrosło po raz drugi i piec na jasno złoty kolor.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: