Wykonanie
Składnikiletnie
mleko, 1 i 1/2 szklanki
miód, 2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
mąka pszenna, 2 i 2/3 szklanki
sól morska, 3/4 łyżeczkisuche
drożdże, 2 łyżeczki
soda, 1/4 łyżeczkiletnia
woda, 3 łyżki
mąka kukurydziana, 3-4 łyżkiSposób przygotowania1.
Miód rozpuścić w
mleku i
oleju.
Mąkę przesiać. Dodać do niej
sól i suche
drożdże. Wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto powinno
mieć luźną i kleistą konsystencję. Miskę przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.2. Kolejnego dnia ciasto połączyć z
sodą rozpuszczoną w wodzie. Odstawić na 10 minut.3. Patelnię rozgrzać. Posmarować niewielką ilością
oleju. Obręcze również wysmarować tłuszczem, a następnie obsypać
mąką kukurydzianą. Ogień zmniejszyć do minimum. Na patelni ułożyć foremki. Wypełnić
ciastem do 2/3 wysokości. Smażyć przez minimum 12 minut. Wierzch posypać
mąką kukurydzianą. Ciasto w tym czasie powinno urosnąć, a spód ładnie się zarumienić. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 12 minut.4. Muffiny ściągnąć z patelni, a po 2 minutach wyciągnąć z obręczy. Z podanych składników wyszło 7 bułeczek. Używałam form o średnicy 8 i 9 , 5 cm i wysokości 4 cm.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .
Norco side effects