ßßß
Składnikiletnie mleko, 1 i 1/2 szklankimiód, 2 łyżeczkioliwa z oliwek, 1 łyżkamąka pszenna, 2 i 2/3 szklankisól morska, 3/4 łyżeczkisuche drożdże, 2 łyżeczkisoda, 1/4 łyżeczkiletnia woda, 3 łyżkimąka kukurydziana, 3-4 łyżkiSposób przygotowania1. Miód rozpuścić w mleku i oleju. Mąkę przesiać. Dodać do niej sól i suche drożdże. Wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto powinno mieć luźną i kleistą konsystencję. Miskę przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.2. Kolejnego dnia ciasto połączyć z sodą rozpuszczoną w wodzie. Odstawić na 10 minut.3. Patelnię rozgrzać. Posmarować niewielką ilością oleju. Obręcze również wysmarować tłuszczem, a następnie obsypać mąką kukurydzianą. Ogień zmniejszyć do minimum. Na patelni ułożyć foremki. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Smażyć przez minimum 12 minut. Wierzch posypać mąką kukurydzianą. Ciasto w tym czasie powinno urosnąć, a spód ładnie się zarumienić. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 12 minut.4. Muffiny ściągnąć z patelni, a po 2 minutach wyciągnąć z obręczy. Z podanych składników wyszło 7 bułeczek. Używałam form o średnicy 8 i 9 , 5 cm i wysokości 4 cm.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .Norco side effects