ßßß
Uwielbiam takie proste śniadaniaPieczywo z własnego wypieku, pachnące obłędnie i zachęcające do pałaszowania. Do tego konfitura malinowa i mlekoSkładniki:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdżypół szklanki ciepłej wody250 – 300 ml ciepłego mleka3 -4 łyżki miodułyzka oliwy1 – 2 szczypty soliWieczorem, poprzedniego dnia, przygotowujemy rzadki rozczyn: połowę drożdży rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy odrobinę mąki, wymieszamy. Przykrywamy miskę folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu.Następnego dnia rano rozpuszczamy pozostałe drożdże w ciepłym mleku.Resztę mąki łączymy z rozczynem, mlekiem z drożdżami, miodem, oliwą i solą.Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy trochę mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Przenosimy ciasto na posypany mąką blat i lekko wyrabiamy. Ja uformowałam mały chlebek i bułeczki. Można uformowac same chlebki. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut.
6. Smarujemy wierzch ciasta mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy chlebek będzie miał ciemnozłoty kolor. Po wystygnięciu możemy kroić i zajadaćSmacznegoKliknij na zdjęcie i poznaj inne przepisy: