Wykonanie

Brownie chodziło za mną od kilku dni... Myślałam, że rozchodzę ale się nie udało ;) Dzisiaj zrealizowałam więc swoją zachciankę. Ciasto (klik) dodatkowo wzbogaciłam o gotowane
gruszki w
winie,
potem pomyślałam, że fajnie będzie się to komponowało z lekko słodko-słonym
masłem orzechowym i kremem z
bitej śmietany. Całość przełamałam lekko solonym
sosem karmelowym Dorotuś (klik). Wyszło obłędnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam i to baaardzo ! :)Składniki na gotowane
gruszki:4
gruszki1/2 szkl
białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
Gruszki obrać, wyciąć delikatnie środek i podzielić na ćwiartki.
Wino i
gruszki umieścić w rondelku i gotować pod przykryciem ok 4 minuty. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Składniki na brownie:135g
gorzkiej czekolady70g
mlecznej czekolady170g solonego
masła (lub zwykłego i duża szczypta
soli)170g
brązowego cukru3
jajka35g
kakao95g
mąki pszennejCzekolady połamać na kawałki i podgrzać w rondelku razem z
cukrem i
masłem do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Miksując wbijać kolejno
jajka i wymieszane i przesiane
kakao z
mąką. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać.Na wierzchu poukładać ćwiartki
gruszek na całej powierzchni (najpierw dookoła a
potem na środku) leciutko (!) je dociskając Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i tortownicy. Wystudzić.Składniki na
masło orzechowe:170g
solonych orzeszków ziemnych1 łyżeczka
miodu30g miękkiego
masłaOrzeszki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania konsystencji pasty, Dodać
miód i
masło i miksować jeszcze chwilę. Krem rozsmarować na wierzch ciasta brownie.Składniki na krem
śmietanowy:250g
serka mascarpone250ml
śmietany kremówki 36%1,5 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno, Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Serek mascarpone zmiksować lekko i dodać do niego partiami
śmietanę mieszając delikatnie łyżką. Gdy się połączą krótko zmiksować. Rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta.Składniki na
sos karmelowy:1/4 szkl
cukru1 łyżka
wody2 łyżki
śmietany kremówki1 łyżeczka
masła1 szczypta
soli2-3 łyżki
mlekaponadto:
orzeszki ziemnie solone do posypania na wierzchorzeszki karmelizowane (klik) do obsypania
boków lub siekane
orzeszki ziemneCukier i
wodę umieścić na patelni i podgrzewać do momentu, aż uzyska piękny
bursztynowy kolor (ok 4-5 min). Po tym czasie zdjąć z ognia dodać
śmietanę i
masło i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać
mleka znów podgrzewając na patelni. Wszystko zależy od tego jaki gęsty karmel uzyskamy na początku i o jakim stopniu zabarwienia chcemy go uzyskać. Należy uważać by go nie przypalić. Sos zgęstnieje jeszcze jak wystygnie.Sosem polać ciasto a wierzch posypać
solonymi orzeszkami ziemnymiSmacznego :)


