ßßß Cookit - przepis na Torcik brownie z gotowanymi gruszkami, masłem orzechowym, bitą śmietaną i solonym karmelem

Torcik brownie z gotowanymi gruszkami, masłem orzechowym, bitą śmietaną i solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Brownie chodziło za mną od kilku dni... Myślałam, że rozchodzę ale się nie udało ;) Dzisiaj zrealizowałam więc swoją zachciankę. Ciasto (klik) dodatkowo wzbogaciłam o gotowane gruszki w winie, potem pomyślałam, że fajnie będzie się to komponowało z lekko słodko-słonym masłem orzechowym i kremem z bitej śmietany. Całość przełamałam lekko solonym sosem karmelowym Dorotuś (klik). Wyszło obłędnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam i to baaardzo ! :)
Składniki na gotowane gruszki:
4 gruszki
1/2 szkl białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
Gruszki obrać, wyciąć delikatnie środek i podzielić na ćwiartki. Wino i gruszki umieścić w rondelku i gotować pod przykryciem ok 4 minuty. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Składniki na brownie:
135g gorzkiej czekolady
70g mlecznej czekolady
170g solonego masła (lub zwykłego i duża szczypta soli)
170g brązowego cukru
3 jajka
35g kakao
95g mąki pszennej
Czekolady połamać na kawałki i podgrzać w rondelku razem z cukrem i masłem do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Miksując wbijać kolejno jajka i wymieszane i przesiane kakao z mąką. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać.Na wierzchu poukładać ćwiartki gruszek na całej powierzchni (najpierw dookoła a potem na środku) leciutko (!) je dociskając Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i tortownicy. Wystudzić.
Składniki na masło orzechowe:
170g solonych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka miodu
30g miękkiego masła
Orzeszki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania konsystencji pasty, Dodać miód i masło i miksować jeszcze chwilę. Krem rozsmarować na wierzch ciasta brownie.
Składniki na krem śmietanowy:
250g serka mascarpone
250ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone zmiksować lekko i dodać do niego partiami śmietanę mieszając delikatnie łyżką. Gdy się połączą krótko zmiksować. Rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta.
Składniki na sos karmelowy:
1/4 szkl cukru
1 łyżka wody
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka masła
1 szczypta soli
2-3 łyżki mleka
ponadto:
orzeszki ziemnie solone do posypania na wierzch
orzeszki karmelizowane (klik) do obsypania boków lub siekane orzeszki ziemne
Cukier i wodę umieścić na patelni i podgrzewać do momentu, aż uzyska piękny bursztynowy kolor (ok 4-5 min). Po tym czasie zdjąć z ognia dodać śmietanę i masło i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać mleka znów podgrzewając na patelni. Wszystko zależy od tego jaki gęsty karmel uzyskamy na początku i o jakim stopniu zabarwienia chcemy go uzyskać. Należy uważać by go nie przypalić. Sos zgęstnieje jeszcze jak wystygnie.
Sosem polać ciasto a wierzch posypać solonymi orzeszkami ziemnymi
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/torcik-brownie-z-gotowanymi-gruszkami.html