Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest błyskawiczny i mega smaczny:) Wystarczy garstka składników i odrobima czasu, by
mieć u siebie w domu ten przysmak:)Do kruchego ciasta:-200g
mąki pszennej-100g
masła pocietego na małe kawałki- 50g
cukru- 1
jajka L- szczypta
soliWszystkie składniki wymieszaj i szybko zagmieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na srednice odpowiednia do Twojej formy do tarty. Przenieś do formu i dociśnij i przykryj dociskajac papier po wałkowaniu do ciasta. Jeśli nie masz formy do tarty, użyj tortownicy i ułóż w niej ciasto z około 3cm brzegiem. Włóż ciasto do zamrażarki i rozgrzej piekarnik do około 200 stopni. Wyjmij tartę z zamrażarki. Jeśli masz
groch do pieczenia, wysyp nim dno tarty przykryte papierem, jeśli nie, zdejmij papier, przekłuj dno ciasta widelcem w kilku miejscach i znów przykryj. Po 10 minutach pieczenia podnieś papier za rogi i wysyp
groch, papier połóż spowrotem na cieście. Piecz w
sumie około 15 minut ciągle pod przykryciem z papieru do pieczenia, dzięki temu ciasto się nie spiecze i będzie mniej suche. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw papier do pieczenia i pzykryj go dodatkowo ręcznikiem - w ten sposób kruche ciasto nieco zaparuje i stanie się mniej twarde, przez co szybciej będzie dawało się kroić. Po 5 minutach zdejmij ręcznik i studź ciasto w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia.
Do
śmietany i snickersa:- 100g
czekolady gorzkiej- 100g
czekolady mlecznej- 330ml
śmietany 30%- 100g
orzeszków ziemnych solonych- 3 łyżeczek
cukru pudru.80ml
śmietany zagotuj w małym garnku, wyłącz ogień i wsyp do garnka
czkolady połamane na kostki. Mieszaj do rozpuszczenia, odstaw do wystygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, wsyp
cukier puder na samym początku ubijania. Gdy ciasto wystygnie wypełnij je
bitą śmietaną. Do rozpuszczonej
czekolady dodaj 100g orzeszków i wyłóż warstwę snickers na
śmietanie.
Smacznego!