Wykonanie

Niesamowita, jesienna już,
tarta. Z najlepszym
czekoladowym kruchym
spodem - smakującym jak
ciasteczka czekoladowe! Z warstwą ciągnącego karmelu, podprażonych
orzechów laskowych i grubą warstwą
czekolady. Użyłam
czekolady gorzkiej, bo lubię, ale możecie użyć również
czekolady mlecznej.
Tarta będzie smakowała jak wypełniona nutellą! Bardzo polecam :-).Składniki na kruchy spód:160 g
mąki pszennej30 g
kakao60 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę i
kakao przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.300 g
orzechów laskowych180 g
cukru1 łyżka
miodu50 ml
wody50 g
masła45 ml
śmietany kremowki 36%
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je
między dłońmi w suchej szmatce.W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić
cukier,
miód i
wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być
bursztynowo - złoty.Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać
masło i
śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia.Składniki na
czekoladowe ganache:3/4 szklanki
śmietany kremówki 36%170 g
gorzkiej czekoladyDo małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu
czekoladowego.Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi
orzechami. Umieścić w lodówce, do stężenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

