Wykonanie
Eklerki z kremem to bardzo klasyczny deser kochany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące, ptysiowe ciasto połączone z
czekoladowym musem pasuje idealnie do gorzkiej
kawy i stanowi idealną przekąskę na dowolne spotkania.Przygotowanie eklerów z
musem czekoladowym jest bardzo proste i szybkie. Taki deser sprawdzi się świetnie w przypadku niespodziewanych wizyt czy samotnych wieczorów przy
kawie. Duża zawartość
czekolady w kremie trafi w gusta nawet największych miłośników
kakaowego smaku.Jak przygotować eklery z puszystym musem czekoladowym?Do przygotowania eklerek z
musem czekoladowym będziesz potrzebować blachy wyłożonej papierem do pieczenia oraz rękawa cukierniczego. Dzięki niemu rozłożysz ciasto w podłużnej formie charakterystycznej dla tego deseru.Składniki na eklerki:125 g
mąki pszennej tortowej,35 g
kakao ciemnego z Ghany E. Wedel,250 ml
wody,100 g
masła,35 g
cukru,4
jajka,szczypta
soli.Sposób przygotowania eklerek:Rozpuść
masło w kąpieli
wodnej wraz z
cukrem i
solą. Dosyp
kakao oraz
mąkę. Wymieszaj dokładnie i odstaw masę do wystygnięcia. Następnie dodawaj po jednym
jajku, cały czas mieszając. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj
ciastka o długości wynoszącej około 10 cm bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut.Składniki na
mus czekoladowy:1 tabliczka
mlecznej czekolady E. Wedel,1 tabliczka
gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,300 g
śmietanki kremówki 30%,30 g
cukru pudru,15 g
kakao ciemnego z Ghany E. Wedel.Sposób przygotowania
musu czekoladowego:Rozpuść
czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli
wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną
śmietankę ubij na sztywną masę, dodaj
cukier puder oraz
kakao. Połącz z rozpuszczoną
czekoladą i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj ubijanie aż do uzyskania puszystej konsystencji.Ważne!
Czekolada musi być w pełni wystudzona, ponieważ w innym przypadku
śmietanka może się zważyć.Upieczone, podłużne
ciastka przekrój na pół, a następnie przełóż przygotowanym
kremem czekoladowym. Możesz dać taką ilość musu, jaka trafia w Twoje gusta.Jak jeść eklerki z musem czekoladowym?
Ciastko z
musem czekoladowym sprawdza się doskonale w połączeniu z gorzką
kawą. Eklerki spisują się idealnie również jako samodzielna przekąska. Przygotowując własny deser, możesz zdecydować o wielkości poszczególnych
ciastek. Najlepiej sprawdzą się takie, których długość nie przekracza 10 cm, ale wszystko zależy wyłącznie od Ciebie. Jeśli chcesz, by eklerki można było zjeść na jeden kęs, dobrym pomysłem jest uformowanie ich w nieco mniejsze, niekoniecznie podłużne kształty.Do
ciastek można również dodać polewę. Dobrym pomysłem jest polanie ich rozpuszczoną
czekoladą pomieszaną z kilkoma łyżkami
mleka. Jeśli chcesz, postaw na nieco bardziej kontrastujące smaki w postaci
owoców i musów przygotowanych z ich użyciem. Takie eklerki są doskonałą propozycją w trakcie miesięcy letnich, kiedy to na rynku pojawiają się świeże
maliny czy
borówki.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-
czekoladowy-z-
chalwa-
bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/