Wykonanie

Ciasto które powinno przypaść do gustu wielbicielom karpatki. Wymaga co prawda troszkę pracy ale efekt jest fenomenalny :) Ciasto ptysiowe, to dokładnie to samo z którego robię karpatkę i łabędzie ptysiowe . Forma ciasta z moimi zmianami podpatrzona w gazecie Ciasta i desery 2/2008. Polecam :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto i podzielić je na 3 części.Tortownicę (26cm) natłuścić a jej dno wysmarować pierwszą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 210-220 stopni. Podobnie upiec drugi blat. Trzecią cześć ciasta umieścić w worku cukierniczym (tylka 2c) i wyciskać litery "S" lub dowolne zawijasy w ilości 12 szt. Upiec w podobny sposób. Studzić na kratce.Składniki na kruchy spód:180g
mąki pszennej tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia60g
cukru100g
masła2
żółtkaszczypta
soli2-3 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ja na 30 min do lodówki. Tortownicę (26cm) natłuścić i obsypać
kaszą manną. Po tym czasie ciasto wyjąc i wylepić nim spód. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 200 stopni. Wystudzić na kratce.Składniki na masę:500 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru z
wanilią (klik)ponadto:3 kopiate łyżki
dżemu porzeczkowego500g
truskawek (obrane i przekrojone na pół, kilka odłożyć do dekoracji)2 szt
kiwi (obrane i pokrojone w plastry)listki
mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno (jeśli jest taka konieczność dodać
śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać obydwa
cukry.
Śmietanę podzielić na trzy częściNa paterze ułożyć kruchy blat. Posmarować go dokładnie
dżemem porzeczkowym, wyłożyć pierwszą część
śmietany i ułożyć na niej połowę
truskawek i
kiwi. Przykryć blatem ptysiowym. Wyłożyć drugą warstwę
śmietany i ułożyć resztę
owoców i znów przykryć blatem ptysiowym. Na wierzch wykładamy resztę
śmietany a dookoła układamy zawijasy ptysiowe. Dekorujemy pozostałymi
truskawkami,
kiwi i listkami
mięty. Smacznego :)


