ßßß
Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej250 ml wrzącej wody2 żółtka1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżki stopionego masłaDodatkowo:500 g truskawek200 g jogurtu greckiego150 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruświeża mięta (do dekoracji)
Truskawki oczyścić. Mniejsze zostawić w całości, większe pokroić na połówki lub ćwiartki.Do mąki dodać sól, żółtka, stopione masło i wrzącą wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko z ciasta układać truskawki i zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Jogurt utrzeć z kremówką i cukrem pudrem. Gorące pierogi polać sosem i ozdobić liskami mięty. Smacznego!