Wykonanie
Kiedy pojawiają się pierwsze, polskie
truskawki zawsze przygotowuję z nich sporą ilość pysznych pierogów. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale domowe pierogi nie mają sobie równych. Podane z sosem na bazie
jogurtu i kremówki ze świeżą
miętą smakują wybornie. Polecam także pierogi na słodko z
serem .
Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej250 ml wrzącej
wody2
żółtka1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżki stopionego
masłaDodatkowo:500 g
truskawek200 g
jogurtu greckiego150 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruświeża
mięta (do dekoracji)
Truskawki oczyścić. Mniejsze zostawić w całości, większe pokroić na połówki lub ćwiartki.Do
mąki dodać
sól,
żółtka, stopione
masło i wrzącą
wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko z ciasta układać
truskawki i zlepiać brzegi, formując pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju.
Jogurt utrzeć z kremówką i
cukrem pudrem. Gorące pierogi polać sosem i ozdobić liskami
mięty. Smacznego!