Wykonanie
Nie wyobrażam sobie sezonu
truskawkowego bez pierogów !
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_06_slash_pierogi-z-truskawkami-delikatne-maslane/l/1544994049.jpg)
Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)650 g
mąki typ 50070 g
masła400 ml gorącej
wody (ok. 90 stC)szczypta
soliSkładniki pozostałe:500 g
truskawek3 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier puderjogurt greckilistki
miętyWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą
wodę, roztopić w niej
masło. Całość delikatnie przelewać do miski z
mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.W międzyczasie pokroić
truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości
truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich
mąkę ziemniaczaną.
Jogurt wymieszać z
cukrem pudrem.Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać
mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami
truskawek.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_06_slash_pierogi-z-truskawkami-delikatne-maslane/l/-442256123.jpg)
Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_06_slash_pierogi-z-truskawkami-delikatne-maslane/l/-774317896.jpg)