ßßß
Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)650 g mąki typ 50070 g masła400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)szczypta soliSkładniki pozostałe:500 g truskawek3 łyżki mąki ziemniaczanejcukier puderjogurt greckilistki miętyWykonanie:Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną.Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek.
Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch.