Wykonanie
Wiem, że pewnie mówiłam to milion
razy, ale uwielbiam kruche ciasta i ogólnie ciasta z
owocami! Nie potrzebują kremów w cieście lub płynącej po brzegach
czekolady. Całkowicie wystarczą mi
owoce! W końcu trzeba korzystać
póki mamy sezon! :)Składniki:4 szklanki
mąki5 łyżek
cukru pudru290g
masła roślinnego/margarynyszczypta
soli1/4 szklanki
wodyszczypta proszkuszczypta
solibułka tarta do posypania ciasta300g
truskawek4 łyżki
cukru do posypania
truskawekPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
Mąkę,
cukier puder i
sól mieszamy. Dodajemy miękkie
masło roślinne i
wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy delikatnie
bułką tartą, układamy przygotowane
truskawki, posypujemy je
cukrem. Z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym
mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta.Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy.Smacznego :)