Wykonanie
Sezon
truskawkowy trwa w najlepsze więc warto to wykorzystać by wzmocnić się dawką cennych witamin. Proponuję mrożenie,
konfitury, kompoty lub pierogi z
truskawkami. Proporcje podam na ok. 30- 35 szt. Ale jeśli już się za nie zabieramy proponuję zrobić trochę więcej i zamrozić bo na pewno w chłodniejsze dni będziemy chcieli przypomnieć sobie smak lata.Potrzebne produkty:ciasto:300 g
mąki pszennej30 g
masła200 ml gorącej
wodyszczypta
solinadzienie:400 gram
truskawekłyżka
bułki tartej2 łyżki
cukru pudrudo podania:kwaśna
śmietana 18%cukierW gorącej wodzie rozpuszczamy
masło i dodajemy do
mąki delikatnie mieszając. Następnie zagniatamy ciasto.
Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy
bułkę tartą i
cukier.Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.Łyżeczką nakładamy nadzienie odpowiednio do wielkości wykrojonego ciasta i sklejamy.Pierogi wrzucamy do gotującej się
wody i wyciągamy dopiero, kiedy wypłyną na powierzchnię
wody.(przepis na ciasto posiadam ze strony www.kwestiasmaku.com).
![](/Data/Images/kokieteriasmaku.blogspot.com\2013_slash_07_slash_pierogi-z-truskawkami/l/-2056614176.jpg)
![](/Data/Images/kokieteriasmaku.blogspot.com\2013_slash_07_slash_pierogi-z-truskawkami/l/-396470842.jpg)