Wykonanie
Dzisiaj pragnę Was zaprosić na przepyszny tort....
Orzechowe blaty.... kajmakowa masa na bazie delikatnego
serka mascarpone...
Słodycz przełamana kwaskową
konfiturą z
czarnej porzeczki.... Smaki idealnie ze sobą współgrające..... Tort robiłam już dwukrotnie i za każdym razem niezmiennie mnie zachwycał.... Za przepis dziękuję Kasi z bloga Słodkie fantazje :) Jesteś niesamowita :) Jeśli tak jak ja lubicie
orzechy i kajmak.... to polecam Wam baaaardzo :)Składniki na blaty
orzechowe:8
jajek1 szkl.
mąki pszennej tortowej150g
cukru150g zmielonych
orzechów włoskich1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik) lub 2 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)szczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (można pominąć)Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać
cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym
żółtku. Na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy
biszkopt przekroić równo na trzy blaty.Składniki na poncz:2/3 szkl
wody1
laska wanilii1/3 szkl
cukru25-50 ml
spirytusu2-3 łyżki
rumuWodę zagotować razem z
cukrem, wyskrobanymi ziarenkami
wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć
laskę wanilii dodać
spirytus i
rum. Wymieszać.Składniki na krem:500g
serka mascarpone (mocno schłodzony)200 ml
śmietany kremówki 36%200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)2
śmietan-fixy (opcjonalnie)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te
śmietan-fixy).
Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać
śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.ponadto:400g
konfitury z
czarnej porzeczkiKonfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sito. Wystudzić.do dekoracji wersja I200g masy kajmakowej50g
masła200 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudru200g posiekanych
orzechów włoskichwiórki
czekoladoweMasę kajmakową zmiksować z
masłem.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.l ub dekoracja wersja II:500 ml
śmietany kremówki 36%200g masy kajmakowej
Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze krótko. Masę nakładać do worka dekoratorskiego i dekorować wg upodobań :)Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową
konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy
konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z
masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy
orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)