Wykonanie
Jeden z moich ulubionych przepisów. Zazwyczaj ciasta z
dynią wymagają puree z dyni, czyli znacznie więcej przygotowań. Tutaj
dynia jest surowa, więc ciasto jest szybkie w przygotowaniu, bardzo mi to pasowało, gdyż nie miałam dużo czasu na przygotowanie czegoś na bodajże ostatni grill na działce w tym sezonie.Mam wrażenie, że to ciasto nie może się nie udać. Jeśli lubisz ciasta
marchewkowe, a także korzenne ciasta
dyniowe, nie będziesz zawiedziony. Ba, powinieneś spróbować!Uwaga: w oryginalnym przepisie z Bon Appétit, znalezionym na blogu kwestiasmaku.com (a poleconym na jednym z grup o jedzeniu na fb, co dodatkowo zachęciło mnie do jego spróbowania) otrzymujemy ciasto, przygotowywane w kwadratowej formie 20x20 cm. Chciałam uzyskać indywidualne porcje ciasta, więc zrobiłam z nieduże babeczki. W sam raz na kilka kęsów. Ciasto jest bardzo wilgotne, powiedziałabym "mięsiste". To dzięki dyni. Zmniejszyłam ilość
cukru (do pół szklanki) i to był strzał w dziesiątkę! Bardzo polecam!Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu w proszku0,5 łyżeczki
imbiru w proszku1 szklanka drobno startego miąższu dyni (miąższ był ciasno upchany w szklance, także było jej dużo)0,5-0,75 szklanki
brązowego cukru (dałam pół szklanki
cukru i moim zdaniem było w sam raz słodkie, zwłaszcza z polewą)0,3 szklanki roztopionego
masła1
jajko1 - 2 łyżki tartego świeżego
imbiru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (można zastąpić
laską wanilii albo
cukrem waniliowym)0,75 szklanki
orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni bez tłuszczu
Polewa czekoladowa:3 łyżki
śmietanki kremówki100 g
białej czekoladyoraz: 10 foremek na babeczki albo forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana
masłemWykonanie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
imbir w proszku i
cynamon w proszku.W drugiej misce wymieszać startą
dynię,
brązowy cukier, przestudzone
masło,
jajko,
imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z
wanilii. Wymieszać z
mąką oraz 1/2 szklanki
orzechów.Ciasto wyłożyć do foremek, najlepiej sprawdzają się tu silikonowe (nakładałam do 2/3 wysokości, ale ciasto bardzo nie rośnie) i piec przez około 20 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Wyjąć z foremek.Zagotować
śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki
białej czekolady. Mieszać, aż
czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilka-kilkanaście minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki
orzechów.