Wykonanie
maślane muffiny z krememMuffiny sprawdzają się na każdą okazję - wizytę przyjaciółki, urodzinowy prezent, a także na Święta. Wystarczy odpowiednio je przystroić, by ich walory wzrosły. Poniżej prezentuję dość standardowy przepis na niezbyt słodkie muffiny, które przyozdobiłem bardzo słodkim kremem z
białej czekolady. Do ciasta można dodatkowo dodać kawałki czarnej lub
białej czekolady lub
żurawinę, lub inne dowolne dodatki. Jeśli nie przepadacie za słodkimi kremami, to polecam dodanie 2-3 łyżek
soku z cytryny do kremu.
Składniki na muffiny:375 g
mąki pszennej100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliok. 200 g
śmietany 12% lub
jogurtu naturalnegook. 70-80 g
mleka (razem ze
śmietaną ma dać ponad szklankę)2
jajka125 g
masłaKrem czekoladowy:200 ml
śmietanki 30%250 g
serka mascarpone90-100 g
białej czekolady2 łyżki
cukru pudru (wedle uznania)1 opakowanie
śmietan-fixuMąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać
śmietanę wymieszaną z
mlekiem oraz
jajka. Rozmieszać dokładnie. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.Ciasto nakładać do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić.Krem:
Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i wrzucić
białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce lub zamrażarce (wtedy krócej). Napowietrzyć schłodzoną masę
czekoladową za pomocą miksera (można na najwyższych obrotach), tak, by zgęstniała nieco. Do masy dodać
serek mascarpone, zmiksować. Dodać wymieszany z
cukrem pudrem śmietan-fix. Kremem udekorować muffiny.