Wykonanie
Kajmakowiec to idealne, jesienne ciasto.Słodkie, kremowe i aromatyczne, z dodatkiem królujących o tej
porze orzechów.
Słodycz ciasta przełamuje
konfitura z
czarnej porzeczki,a wszystkie smaki wyostrza poncz z dodatkiem
alkoholu.Ciasto nie jest zbyt pracochłone i nie powinno przysporzyć kłopotów w czasie przygotowania.Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom naprawdę słodkich deserów.
Składniki: (na formę o wym. 24x32 cm)
biszkopt:8
jajek150 g
cukru150 g
mąki tortowej150 g mielonych
orzechów włoskichszczypta
soli1
cukier wanilinowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa500 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki 30%200 g masy kajmakowej z puszki (resztę zachować)1 usztywniacz do
śmietany typu
śmietan-fix (ja pominęłam)ponadto1 słoiczek
konfitury z
czarnej porzeczki (240 g) na poncz:1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej
wody1/3 szklanki
likieru Amaretto lub
rumu (może być także
likier orzehowy lub z
czarnej porzeczki)1 łyżka
cukruSposób wykonania:
Biszkopt -
Białka ubić ze szczyptą
soli. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozbity dodawać po jednym
żółtku. Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę i
proszek do piecznia. Delikatnie wymieszać lub zmiksować mikserem na najniższych obrotach, ale krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać zmiksowane (najlepiej blenderem lub przepuścić
orzechy przez maszynkę do mielenia). Wszystko delikatnie wymieszać.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Wierzch ciasta wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt dobrze wystudzić.Masa - Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone.
Mascarpone i
śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać proszek usztywniający (jeśli dodajecie). Do kremu dodać masę kajmakową i wszystko wymieszać.Składanie ciasta - Wystudzony
biszkopt przekroić na pół. Pierwsżą część ciasta nasączyć połową ponczu i posmarować
konfiturą z
czarnej porzeczki. Wyłożyć i rozsmarować krem. Na kremie umieścić drugi płat ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch ciasta ozdobić pozostałą masą kajmakową.Ciasto wstawić do lodówki, chłodzić 2-3 godziny.Smacznego :)Inspiracja