ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffi

Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffi

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach. Zrobiłam je na Święta i okazało się hitem. Nie miałam białej śmietany (użyłam czekoladowej), więc na zdjęciu ciasto może nie wygląda zbyt efektownie, ale zapewniam, że w smaku jest super.
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki
1 opakowanie budyniu bez cukru (najlepiej o smaku toffi)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki kakao
szczypta soli
Poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Polewa:
1/2 puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
3/4 paczki krakersów
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub mielonych orzechów)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz żółtka i wymieszać.
Dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na niedużą blachę
(ok. 25 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180'C, a następnie ostudzić.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
Na warstwie śmietany ułożyć krakersy.
Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą (poziom wody ma sięgać do połowy puszki). Podgrzać, a kiedy masa będzie płynna rozsmarować na krakersach i posypać orzechami.
Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Inspiracja: Pieczarkamysia
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/pyszne-ciasto-krowka-z-krakersami-i.html