Wykonanie
Długo szukałam
tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu
śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie
biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :D
Biszkopt :8
jajek1 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
cukru15 dag zmielonych
orzechów włoskich16 g
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa kajmakowa :duży, gęsty
jogurt naturalny1/2 puszki masy kajmakowej2 łyżki
żelatynyMasa śmietanowa :400ml
śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku1/2
śmietan-fixyPoncz:2/3 szkl
wodycukier waniliowy1/3 szkl.
cukru1 kieliszek
spirytusu2-3 łyżki
rumuDodatkowo:
dżem z czarnej porzeczkiorzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1
żółtku, nie przerywając miksowania.
Mąkę wymieszać z
orzechami i
proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (
boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka.
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości 60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony
biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.Poncz:
Wodę zagotowujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy
alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.Masa kajmakowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku.
Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.Masa śmietanowa :
Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam
masło), dodajemy pod koniec
cukier i
śmietan-fixy.Przełożenie:1 część
biszkoptu --> nasączamymasa kajmakowa2 część
biszkoptu --> nasączamywarstwa
dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa
dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie3 część
biszkoptu --> nasączamywierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby
orzechy nam się dobrze przykleiły)boki obsypujemy posiekanymi drobno
orzechamiOdstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego ! :)