ßßß Cookit - przepis na Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną

Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :D
Biszkopt :
8 jajek
1 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kajmakowa :
duży, gęsty jogurt naturalny
1/2 puszki masy kajmakowej
2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa :
400ml śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku
1/2 śmietan-fixy
Poncz:
2/3 szkl wody
cukier waniliowy
1/3 szkl. cukru
1 kieliszek spirytusu
2-3 łyżki rumu
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości 60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.
Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.
Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy.
Przełożenie:
1 część biszkoptu --> nasączamy
masa kajmakowa
2 część biszkoptu --> nasączamy
warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie
3 część biszkoptu --> nasączamy
wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły)
boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechami
Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2014/01/tort-z-masa-kajmakowa.html