Wykonanie

Pogoda się ostatnio popsuła troszkę.... Zimno jakoś i deszczowo... Jesień idzie.... jesień.... Dzisiaj chcę Was zaprosić na przepyszną zupę-krem z
grochu. Inspirowałam się książką "Benedyktyńskie smaki i smaczki". Polecam baaaardzo :)Składniki:500g
grochu łuskanego2
marchewki1
cebula2
listki laurowe1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzolej do smażenia2 płaskie łyżki
mąki3 łyżki
oliwy500ml
mleka2
żółtka2,5 litra bulionu+kawałeczek
boczkuDzień wcześniej
groch zalać
wodą tak by go przykryła i odstawić na całą noc. Następnego dnia
groch dobrze wypłukać, odcedzić, zalać
bulionem, dodać kawałeczek
boczku (opcjonalnie), dodać
liście laurowe i gotować do miękkości pod przykryciem ok 1 godz. W połowie gotowania dodać
marchewkę pokrojoną w talarki oraz pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną
cebulkę. Gdy
groch zmięknie wyjmujemy
liście laurowe i
boczek, a całość miksujemy.
Oliwę dobrze rozmieszać z
mąką tak by nie było grudek. Dodać odrobinę zupy oraz
mleko i znów wymieszać. Wlać do garnka. Dodać
cukier oraz doprawić
solą i
pieprzem. Zagotować.
Żółtka roztrzepać z odrobiną zupy i wlać do garnka (nie zagotowywać). Podawać z grzankami czosnkowymi (klik) lub ziołowymi.Smacznego :
