Wykonanie

Znalazłam na targu piękne trzy pęczki
szpinaku i już przy kupowaniu wiedziałam, że wkrótce przybiorą postać farszu do pierogów :) Chodziły za mną już od baaaardzo dawna. Chyba nie nacieszyłam się wystarczająco ostatnim kulebiakiem który zniknął zdecydowanie za szybko ;) Dzisiaj też nie było lepiej. Większość zniknęła jeszcze ciepła, tylko kilka zostało by nacieszyć co niektórych na zimno ;) Ciasto jest na bazie tego jakie robiłam kiedyś do
ciasteczek "kopertek" z
jabłkiem . Zrezygnowałam tylko z
cukrów zastępując je
solą. Farsz natomiast to mój uniwersalny sposób na
szpinak, podobny do tego w kulebiaku . Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na ciasto:2,5 szkl.
mąki pszennej250g
masła lub
margaryny250-270g
sera białego twarogowegoszczypta
soliSer zmielić dokładnie przy pomocy malaksera. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić na min 1 godz. do lodówkiSkładniki na farsz:ok.400g
szpinaku270g
sera feta2-3
cebule2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzponadto:1
jajko do posmarowania
sezam i
czarnuszka do posypania
Cebule drobno pokroić i podsmażyć na złoto na
oliwie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty
czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia.
Szpinak dokładnie umyć. Liście pokroić i wrzucić na odrobinę rozgrzanej
oliwy. Dusić pod przykryciem chwilkę następnie wlać odrobinkę (2-3 łyżki)
wody, zdjąć pokrywkę i podsmażyć. Dodać
cebulkę z
czosnkiem, delikatnie doprawić (uwaga na
sól bo
feta jest słona). Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w kosteczkę
fetę. Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze raz i przestudzić.Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wycinać krążki. Nakładać na każdy po 1 łyżeczce farszu i sklejać jej drugim końcem lub palcami. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem lub
czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto.Podawać z
kefirem. Smacznego :)


