Wykonanie
Siedzę sobie przy
ciastku i herbacie.Menu obiadowe na najbliższe trzy dni zrobione,ale co dzisiejszą kolacją?Przypomniałam sobie,że przecież mam w lodówce ciasto,
ser pewnie też się znajdzie a o
szpinaku nie wspomnę bo zapasy uzupełniam co chwilę. I tak powstała pyszna kolacja.Prosto,szybko,smacznie. Polecam :)

Składniki :20 płatów ciasta typu yufka/filo1/2 szklanki
sera feta2
jajka1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka
masłaok. 450 g
szpinaku (użyłam mrożonego)
sól,
pieprzczarnuszka lub
sezamDo rozmrożonego
szpinaku dodaj
ser,
sól i
pieprz do smaku,wymieszaj.W mniejszej misce rozbij
jajka,dodaj
mleko,
oliwę i wymieszaj.Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj
masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj
jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w
sumie 9 płatów.Na 10 płacie wyłóż
szpinak,rozprowadź i wyrównaj.
Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na
szpinaku.Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich
jajkiem.Gdy skończy nam się ciasto resztę
jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp
czarnuszką lub
sezamem.Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.